Aantal valpartijen 65-plussers in Alphen aan den Rijn op het hoogste niveau sinds 2014
Bron: AD Groene Hart
Het aantal 65-plussers in Alphen aan den Rijn dat na een valpartij in het ziekenhuis is beland, heeft sinds 2014 niet zo hoog gelegen. 2022, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, telde 269 ziekenhuisopnames van gevallen ouderen uit deze gemeente.
Daarmee ligt het aantal ouderen dat ernstig ten val komt in Alphen aan den Rijn verhoudingsgewijs nog wel onder het landelijk gemiddelde.
De totale zorgkosten voor al die ernstig gevallen ouderen in Alphen aan den Rijn bedragen inmiddels 7,2 miljoen euro per jaar, aldus VeiligheidNL, het kenniscentrum dat al deze cijfers bijhoudt. Maar mede door de vergrijzing lopen die kosten de komende jaren rap op: in 2030 gaat het al om 10 miljoen euro, en over tien jaar zijn de jaarlijkse zorgkosten door valletsel bij ouderen in deze gemeente al opgelopen naar 11,8 miljoen euro.
Dat is een stijging van 64 procent, en dat terwijl het aantal ouderen in Alphen aan den Rijn dat risico loopt om ernstig ten val te komen, met 'slechts' 24 procent toeneemt. Dat verschil komt door de inflatie, zegt een woordvoerder van VeiligheidNL: ook in de zorg stegen de prijzen de afgelopen jaren hard, en dat werkt door in de prognose voor de komende tien jaar.
Hoeveel senioren een verhoogd val-risico lopen, meet VeiligheidNL af aan het aantal ernstige valpartijen van de voorgaande jaren. In Alphen aan den Rijn waren er in 2022 naar schatting 7000 'risico-ouderen' in deze gemeente, over tien jaar zijn dat er 8700. Dat die niet allemaal na een val in het ziekenhuis belanden, komt onder meer door cursussen, en omdat mensen ook zelf veel kunnen doen om valpartijen te voorkomen: niet meer medicijnen slikken dan nodig, bijvoorbeeld, verder met de voeten uit elkaar lopen, en een goede bril dragen.
Het aantal ouderen dat ernstig ten val komt groeit al jaren: vorig jaar overleden er ruim 6700 Nederlanders van 65 jaar of ouder na een val, en belandden er 112.000 op de spoedeisende hulp — dat is één ernstig gevallen oudere per vijf minuten. Hoe ouder, hoe kwetsbaarder, bovendien: van alle 65-plussers komt één op de drie elk jaar minstens één keer ten val, bij 85-plussers ligt het percentage valpartijen bijna twee keer zo hoog.
Dat er meer gevallen wordt, komt onder meer omdat ouderen langer thuis blijven wonen, zegt Wietske Hoekstra, consulent valpreventie bij VeiligheidNL. „Tegen de tijd dat mensen nu in een verpleeghuis komen zijn ze ouder en veel kwetsbaarder dan de ouderen die tien jaar geleden in een verpleeghuis kwamen.” Dat probleem wordt alleen maar groter, want bijna overal in Nederland groeit het aantal hulpbehoevende ouderen harder dan het aantal verpleeghuisplekken.