Recordaantal meldingen van overlast door verwarde personen in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN – In de eerste zes maanden van 2025 ontving de politie in Alphen aan den Rijn maar liefst 392 meldingen van overlast door personen met verward gedrag. Dat is het hoogste aantal sinds de registratie begon in 2011. Daarmee wordt een nieuw triest record gevestigd in de gemeente.
Ter vergelijking: vorig jaar lag het aantal meldingen over dezelfde periode op 328. Het eerdere hoogste aantal was 345 meldingen in het eerste halfjaar van 2022. De cijfers maken duidelijk dat de problematiek niet alleen aanhoudt, maar ook toeneemt.
Landelijke stijging, lokale uitschieter
De situatie in Alphen staat niet op zichzelf. In heel Nederland registreerde de politie meer dan 81.000 meldingen van overlast door verwarde personen in het eerste halfjaar van 2025 – een gemiddelde van één melding elke drie minuten. Daarmee stijgt het landelijke aantal al voor het dertiende jaar op rij.
Toch valt op dat Alphen aan den Rijn het in vergelijking met soortgelijke gemeenten nog relatief ‘goed’ doet. In een groep van vijftien vergelijkbare gemeenten – met een vergelijkbaar woningaanbod en sociaaleconomisch profiel – ligt het aantal meldingen naar verhouding hoger.
Eén op de drie overlastmeldingen
In totaal kwamen er in Alphen aan den Rijn in het eerste halfjaar 1.225 overlastmeldingen binnen. Daarvan ging ongeveer één op de drie over verward gedrag. In 2024 was dat aandeel nog één op de vier, wat betekent dat de problematiek nu een groter deel van het overlastbeeld bepaalt. Ook het totale aantal overlastmeldingen is gestegen en bevindt zich op het hoogste niveau sinds 2021.
De meeste meldingen van verward gedrag kwamen uit de wijk Hoorn, waar zestig keer contact werd opgenomen met de politie in het eerste halfjaar.
Dringende oproep tot ander beleid
De roep om verandering klinkt steeds luider. Deze week pleitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opnieuw voor een fundamenteel andere aanpak. Volgens de VNG moet worden heroverwogen of mensen met ernstige verwardheid nog wel zelfstandig in woonwijken kunnen wonen, zoals nu vaak het geval is.
Ook in het voorjaar van 2025 uitten burgemeesters en politie al zorgen, toen bleek dat de overlastcijfers in het eerste kwartaal eveneens fors waren gestegen. Zij riepen op tot meer zorgcapaciteit, betere samenwerking tussen instanties en het ontwikkelen van woonvormen met meer begeleiding.
