Persoon die met elektrische step op openbare weg rijdt krijgt Proces-verbaal
Door nieuwsinalphen.nl
Op dit moment zijn de meeste elektrische steps niet legaal in Nederland. Er zijn echter een paar uitzonderingen die wél legaal de weg op mogen. In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd.
Als je toch besluit op de openbare weg te rijden met een niet toegestane elektrische step, loop je het risico op een boete van € 280. Daarnaast kan de step in beslag genomen worden.
De bestuurder van de elektrische step die Politie Alphen aan den Rijn afgelopen weekend tegenkwam op de openbare weg, heeft voor nu alleen een proces-verbaal gehad, zo meldt de politie op twitter. Wel is tegen de bestuurder gezegd dat de elektrische step in beslag zal worden genomen als er toch weer mee op de openbare weg gereden wordt.
Wanneer wordt de e-step toegestaan in Nederland?
Het eerder aangekondigde hernieuwde kader voor LEV’s (Lichte Elektrische Voertuigen) is inmiddels rond en zal naar verwachting per 1-1-2023 ingaan. In dit kader krijgt de e-step een nieuwe voertuigcategorie, met eigen verkeersregels en voertuigeisen.
De RDW wordt hierbij aangewezen als onafhankelijke keuringsinstantie en zal e-steps beoordelen op geschiktheid voor toegang tot de openbare weg. Deze e-steps zullen gekeurd worden aan de hand van technische eisen zoals beschreven in het beleidskader.
Wat zijn de regels voor een elektrische step?
De RDW bestempeld een elektrische step als bijzondere bromfiets. Binnen de Nederlandse wet- en regelgeving zijn de volgende regels opgesteld voor het besturen van een e-step:
- Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn;
- Je dient in sommige gevallen in het bezit te zijn van een rijbewijs;
- Als bestuurder dien je een helm te dragen boven een maximumsnelheid van 25 km/h;
- Het voertuig moet verzekerd zijn;
- De bestuurder moet in het verkeer zoveel mogelijk rechts houden;
- Wanneer er een (brom)fietspad is, dien je daar gebruik van te maken.
Voordat een e-step legaal de openbare weg op mag, dient deze aan bepaalde wet- en regelgeving te voldoen.