Verbijstering in Boskoop na wéér geen oplossing voor verkeersinfarct: ‘Ben het zo verschrikkelijk zat’

Bron: AD Groene Hart
Na tientallen jaren praten is er nog steeds geen oplossing voor het verkeersinfarct in Boskoop. Vorige week bleek dat de zoveelste onderhandelingen zijn afgeblazen. Er staan weer nieuwe gesprekken gepland, maar inmiddels lijken veel Boskopers de hoop te hebben opgegeven dat er echt een oplossing komt.
,, Ik weet het nu even niet”, zegt Johan van der Laan, voorzitter van Dorpsvereniging Boskoop. Hij ziet veel verslagenheid in het dorp: ,,Iedereen is in shock. Het is heel spijtig dat er niks wordt opgelost.”
Al tientallen jaren wordt er gezocht naar een oplossing voor de verkeersproblemen in Boskoop. De hefbrug over de drukbevaren Gouwe is de belangrijkste route uit het dorp, maar omdat die om de haverklap omhoog staat kampt Boskoop met enorme files op de Zijde, de weg die het dorp doorkruist. In combinatie met veel vrachtverkeer van telers staat het vaak muurvast: ,,Soms sta je wel een halfuur te wachten voor de brug.”
,,Ik ben er helemaal klaar mee. Ga eens aan de gang, geen gelul", zegt Peter Bontekoe. Het oud-raadslid uit Boskoop probeert al vijftien jaar een weg te vinden uit de impasse, zonder succes. In de loop der jaren zijn veel mogelijke oplossingen voorbij gekomen. Van een nieuwe route aan de noordkant van het dorp naar de N11 tot een aquaduct onder de Gouwe, maar allemaal vielen ze af.
Ongezond en onleefbaar
Met als gevolg dat er de komende tijd nog files blijven staan in Boskoop. Een andere uitweg bij Hazerswoude-Dorp staat ook vaak vast met verkeer. De bewoners aan de Zijde zitten noodgedwongen middenin alle uitlaatgassen: ,,Boskoop is één van de smerigste plekken van Zuid-Holland", zegt Bontekoe. Debbie de Geus woont aan de Zijde en doet haar ramen niet meer open: ,,En ik hoor mijn tv soms niet eens meer door de vrachtwagens.”
Al lang praten alle partijen met elkaar. ,,Misschien al wel twintig jaar”, zegt Van der Laan van de dorpsvereniging. Hij spreekt met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen en Waddinxveen. Namens de telers spreekt Michiel Gerritsen vanuit Greenport met iedereen: ,,Het is een volgebouwde plek. Overal zijn woningen. Ergens moet je in snijden.”
Een deel van de Boskopers is niet te spreken over de provincie en de gemeente Alphen die te weinig zouden doen voor het dorp. Boskoper en CDA raadslid Helma van der Louw ziet de problemen ook, maar is het niet eens met de kritiek: ,,Je hoort ook constant: ‘niet in mijn achtertuin’ bij alle keuzes.”
Doekje tegen het bloeden
Alle partijen willen opnieuw met elkaar in gesprek om weer te kijken naar een mogelijke oplossing. Vorige week zette de provincie nogmaals druk op de kwestie door te zeggen dat er binnen een halfjaar duidelijkheid moet zijn.
Toch wordt er inmiddels niet meer verwacht dat er snel een oplossing komt: ,,Maar helemaal stilstaan is geen oplossing", zegt Gerritsen. ,,Laten we kijken naar wat we wel kunnen doen.” Hij ziet nog wel wat kleinere ingrepen die de verkeerssituatie kunnen verbeteren totdat er een echte oplossing is: ,,Bijvoorbeeld een verkeerslicht aan de westkant van de brug. Daarmee krijg je een veel meer gereguleerde doorstroom.”