Familie van gestolen urn voelt zich in de steek gelaten door gemeente: ‘Waarom mogen we niet filmen?’
Bron: AD Groene Hart
Alles willen ze doen om de as van hun overleden ouders terug te vinden. Maar broers en zus Jean-Paul (44), Richard (45) en Jacqueline van der Waals (47) voelen zich in de steek gelaten door de gemeente Alphen. Ze krijgen geen toestemming om filmopnamen te maken op de Oosterbegraafplaats. Een kwestie van privacy, zegt een woordvoerder.
De broers en zus vertelden hun verhaal op 25 november aan AD Groene Hart. De urn met daarin as van hun beide ouders werd in juni gestolen vanaf de Oosterbegraafplaats in Alphen. Ze riepen iedereen die ook maar iets weet op contact op te nemen, eventueel anoniem.
Die oproep is niet onopgemerkt gebleven. Al snel kreeg de familie contact met Hart van Nederland, het actualiteitenprogramma van SBS6. Hoewel het voor de broers en zus niet gemakkelijk is om nogmaals hun verhaal te doen, stemden ze ermee in, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De as en de urn zijn nog steeds zoek.
De gemeente Alphen geeft als beheerder echter geen toestemming voor het maken van videobeelden op de Oosterbegraafplaats. Daardoor gaat het nieuwsitem niet door, beaamt ook de redactie van het televisieprogramma, die vervolgens een artikel over de diefstal van de urn op zijn website plaatste.
Verbazing
De sokkel waarop de urn rustte is vernield en de familie Van der Waals deed aangifte van diefstal. En ze zijn niet de enigen. De politie kreeg dit jaar vijf afzonderlijke aangiften van diefstal of vernieling vanaf of op de Alphense Oosterbegraafplaats. In de zaak van de familie Van der Waals is geen verdachte opgepakt, omdat de politie geen enkele aanwijzing heeft over wat er precies is gebeurd.
Een woordvoerder zegt het verzoek van de familie Van der Waals te begrijpen, maar: ,,Wij vinden het van groot belang om de gevoelens van rouw en de sereniteit van de begraafplaats te respecteren. Een begraafplaats is een plek van rust, reflectie en eerbetoon aan dierbaren die niet meer bij ons zijn. Het vastleggen van filmbeelden op een begraafplaats kan als verstorend worden ervaren en kan onbedoeld de privacy van de bezoekers schenden.”
Nachtmerrie
Hun verhaal vertellen is niet het enige dat de broers en zus ondernamen om meer informatie over de urn te krijgen. Ze zochten zelf de begraafplaats af, namen contact op met oud-ijzerhandelaren en bezochten de rechtszaak tegen een Alphenaar (50) die in maart een van de Oosterbegraafplaats gestolen urn verhandelde. Maar alle moeite is tevergeefs, want nog steeds hebben ze geen idee wat er met de as is gebeurd. ,,Dat onze ouders misschien wel zijn uitgestrooid en niet meer samen zijn zonder dat wij het weten, vinden wij het ergste.”
De broers en zus hopen nog steeds dat iemand meer weet over de urn, maar vooral over de as van hun ouders. Straf is niet hun doel, zeggen ze. De as zit in twee zakjes, gemaakt van wat steviger plastic. Jean-Paul: ,,Er kan ook een vergoeding tegenover staan, dat maakt ons niets uit.”