Controle op legaal wapenbezit schiet ook in Alphen aan den Rijn tekort
Bron: Studio Alphen
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het toezicht op wapenbezit schiet niet alleen landelijk, maar ook in de gemeente Alphen aan den Rijn tekort. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en het AD. In de laatste jaren controleert de politie te weinig bij wapenhandelaren, legale wapenbezitters en jacht- en schietverenigingen.
In Nederland zijn er ongeveer 66.000 mensen die legaal een wapen bezitten, zoals jagers en sportschutters. Het is de taak van de politie om ze één keer in de drie jaar thuis ter controle te bezoeken om te kijken of ze wel verantwoord met hun wapen omgaan. De politie weet echter niet te voldoen aan deze wettelijke norm.
Uit cijfers van de politie blijkt namelijk dat de teller tijdens de afgelopen drie jaar op 54.000 controles bij wapenbezitters bleef steken. De politie kwam bij meer dan 11.000 wapenbezitters niet toe aan de thuiscontrole. Volgens de leiding van de politie komt dat onder andere door de coronacrisis. Daardoor werd het lastiger om wapenbezitters te bezoeken. De wettelijke norm van 100 procent werd echter ook na de coronacrisis niet gehaald.
55 procent van wapenbezitters in Alphen aan den Rijn gecontroleerd
De afgelopen drie jaar heeft geen enkele politie-eenheid in Nederland de norm voor thuiscontroles gehaald. In 299 van de 342 Nederlandse gemeenten werden wapenbezitters onvoldoende gecontroleerd.
Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn werd er onvoldoende bij wapenbezitters een thuiscontrole gedaan. Er zijn in 2023 238 wapenvergunningen verleend in de gemeente en er werden 132 controles uitgevoerd door de politie. Dit betekent dus dat maximaal 55 procent van de wapenbezitters met een vergunning vorig jaar door de politie is gecontroleerd in de gemeente.
Wapenwet aangescherpt na Ridderhofdrama
De wapenwet werd in Nederland aangescherpt na het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Sinds het drama in De Ridderhof nam het aantal controles bij Nederlandse wapenbezitters toe van 73 procent in 2011 tot 127 procent in 2014.
Van 2013 tot en met 2019 zat het aantal controles boven de wettelijke norm, maar sinds de coronacrisis is het aantal huisbezoeken in de afgelopen vier jaar afgenomen tot onder de norm. In 2023 werd landelijk bij elkaar opgeteld ongeveer 83 procent van de wapenbezitters gecontroleerd.
Noodklok geluid door personeelstekort en administratieve werklast
De medewerkers van het bureau Korpscheftaken zijn verantwoordelijk voor het controleren van wapenbezitters. Ze luiden de noodklok vanwege een groot landelijk personeelstekort en daarnaast hebben de medewerkers te maken met een te hoge administratieve werklast. Daardoor kunnen ze ook steeds minder hun bureau verlaten.
Vooral politievrijwilligers en agenten van de basisteams doen tegenwoordig de thuiscontroles bij wapenbezitters. De politiemedewerkers hebben daarnaast ook nauwelijks tijd voor een bezoek aan wapenhandelaren, schiet- en jachtverenigingen.
Dat komt volgens de politie door de enorme berg aan administratieve papierwerk. Het jaarlijks verlengen van wapenvergunningen en jachtaktes legt vooral veel beslag op hun werktijd. Daardoor komen agenten nauwelijks meer toe aan het controleren.