Zeker 25 hardlopers tijdens Leiden Marathon naar ziekenhuis: evenement gestaakt
Bron: Studio Alphen
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten. Het gaat om zeker vijftien mensen bij het LUMC en tien à twaalf mensen bij de locatie van Alrijne in Leiderdorp, waar de spoedeisende hulp zit.
De Leiden Marathon voert door de gemeente Alphen aan den Rijn via Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn.
De ziekenhuizen spreken tegen dat ze geen mensen meer konden opnemen. Veiligheidsregio Hollands Midden meldde eerder op zondag dat de ziekenhuizen vol raakten door de vele onwelwordingen tijdens het hardloopfestijn en dat mede daarom het evenement in de middag is gestaakt.
Een woordvoerder van het LUMC geeft bij het ANP aan dat vijftien opnames wel een piek is, maar dat de capaciteit nog lang niet was bereikt. Hij zegt dat volgens het hoofd van de spoedeisende hulp de situatie 'handelbaar' was.
Voor zover hij weet, hoeven er vooralsnog geen mensen in het ziekenhuis te blijven. Ook een woordvoerster van Alrijne zegt dat het ziekenhuis het aantal opnames goed aankon en dat zeker geen sprake was code rood.
Advies om marathon te staken
Als reactie daarop laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden weten dat het beeld dat de ziekenhuizen vol raakten er bij hem wel was op het moment dat het evenement is gestaakt.
Zelf heeft hij geen exacte aantallen van mensen die zijn opgenomen. Hij wijst er verder op dat het niet alleen om de situatie bij de ziekenhuizen ging, maar ook om de drukte bij de hulpposten, de ambulancedienst en overige hulpdiensten.
Door de hitte was sprake van een 'hoog aantal onwelwordingen' bij de Leiden Marathon. Op advies van de Veiligheidsregio Hollands Midden heeft waarnemend burgemeester Peter van der Velden om 15.00 uur besloten om de marathon te staken. De wedstrijd over tien kilometer was toen al afgelast.
Evenement staken was 'juiste beslissing'
Ook de organisatie kreeg van de veiligheidsregio te horen dat de spoedeisende hulp 'dichtzat' en dat er 'geen ambulances meer beschikbaar' waren, zegt voorzitter Tjeerd Scheffer. Volgens hem was het door 'de situatie waarin we waren beland' de 'juiste beslissing' om het evenement helemaal te staken.
De voorzitter vindt ook niet dat er iets verkeerd is gegaan. Het besluit om alles stop te zetten werd genomen door de burgemeester op advies van de veiligheidsregio. Maar Scheffer laat weten dat op eigen initiatief de 10 kilometerloop al was uitgesteld en uiteindelijk geschrapt. Die zou pas 's middags beginnen, terwijl de hele en halve marathon 's ochtends al van start waren gegaan. Daarvan waren de meeste deelnemers al gefinisht.
'Eerste echt warme dag'
Dat mensen onwel werden, kwam volgens Scheffer vooral doordat 'het de eerste echt warme dag' van het jaar was. De deelnemers hebben de afgelopen tijd getraind met lage temperaturen en regen, en moesten nu in heel andere omstandigheden lopen, legt hij uit.