Alphen heeft problemen in jeugdzorg nog steeds niet opgelost: ‘Medewerkers zaten bijna huilend aan telefoon’

Bron: AD Groene Hart
Er zijn nog veel problemen in de Alphense jeugdzorg, nadat de gemeente die zorg heeft overgenomen. Een groep wanhopige ouders zegt geen informatie te krijgen en van bijna 1200 Alphense kinderen verloopt binnenkort de zorgindicatie. De gemeente zegt deze indicaties te willen verlengen. Kosten: minimaal 2,5 miljoen euro.
,,Het enige wat je kan doen is naar een speciaal adres mailen”, zegt Kim* Ze zegt amper in contact te kunnen komen met de gemeentelijke zorgcoördinator Oog voor Thuis. Haar zoon van 15 heeft gespecialiseerde begeleiding nodig. Vanwege gedragsproblemen moet dat op een plek zijn waar men om kan gaan met agressie. ,,Maar volgens de gemeente is er geen plek. Ze hebben niet eens de moeite genomen om te inventariseren wat hij nodig heeft.”
Kim zit in de bijzondere situatie dat ze zelf ook zorgaanbieder is en daardoor connecties heeft. ,,Wij hebben uiteindelijk zelf iemand benaderd en daar kon hij terecht. Dat is op vrijwillige basis, dus dat loopt helemaal niet via de gemeente terwijl dat eigenlijk wél zou moeten.”
Gemeente zegt haar best te doen
De gemeente Alphen heeft de zorgtaak voor meer dan 2077 kinderen en jongeren begin dit jaar op zich genomen, omdat er lange wachtlijsten ontstonden. Oog voor Thuis (tot vorige week Jeugd en Gezinsteams Alphen - JenG) van de gemeente moet de zorg in goede banen leiden. Twee teams van de gemeente ondersteunen deze organisatie nog tijdelijk met het coördineren van de al lopende zorgtrajecten en de wachtlijst.
Volgens een groep ouders spelen veel problemen nog steeds. Jeugdzorgwethouder Anouk Noordermeer echter, zegt er alles aan te doen om de kinderen te helpen: ,,Wij laten geen kind in de knel komen.” Ze wijst erop dat de wachtlijst inmiddels meer dan gehalveerd is en dat er stappen zijn gezet om problemen op te lossen. Ze erkent dat de werkdruk bij medewerkers van de klantenservice te hoog was. ,,Dat kwam omdat er grotere aantallen jeugdigen werden overgedragen dan eerder verwacht.”
Wanneer ouders wél een medewerker spraken, werden ze vaak niet goed geholpen. ,,Ze zaten zelf bijna huilend aan de telefoon”, zegt een ouder. Volgens Noordermeer hadden de medewerkers niet voldoende informatie gekregen en is dit nu opgelost. Ze zou graag met Kim in contact komen om de voor hen specifieke situatie op te lossen.
Gebrekkige administratie
Vanwege de onvolledige dossiers wil de gemeente de zorgindicaties van bijna 1200 kinderen opnieuw beoordelen. De indicaties verlopen 30 juni, maar de gemeente is volgens Noordermeer nog vrijwel niet toegekomen aan het werk. Daarom worden de indicaties bij geen besluit verlengd met een halfjaar, tegen minimaal 2,5 miljoen aan extra kosten voor de gemeente.
Bezorgde ouders geven ondertussen aan vaak nog steeds in onzekerheid te zitten. Een groep van 220 van hen heeft zich al een tijd verenigd in de Facebookgroep Samen Sterk Jeugdzorg Alphen. Zij zijn in gesprek met de gemeente en hopen er samen uit te komen.
Kim is een fictieve naam.
De realiteit was dat er helemaal geen psychiater was ingehuurd: na verloop van tijd werd er een stagiair van Curium te voorschijn getoverd, deze samenwerking was echter van korte duur en zeer summier maar wee je gebeente als je zelf een zorgaanbieder benaderd dan zijn de rapen pas echt gaar.
We ontvingen vorig jaar mei (2023) een email van de gemeente dat ze per einde van het jaar het contract met GovJ! hadden opgezegd en we zouden nog verder worden geïnformeerd.... behalve dat ze het contract met onze zorgaanbieder hebben opgezegd hebben we niets meer vernomen.
Aan GoVoor Jeugd missen we op zich niets want dat was een onbetrouwbare aanfluiting maar de gemeente Alphen aan den Rijn is ronduit schandalig bezig en geeft het liefst geen cent uit aan Jeugdzorg. Ons geluk is dat onze zoon in Leiden op school zit en hij via school cq de Leidse Centrum Jeugd & Gezin toch wat hulp ontvangt omdat zij wel de noodzaak en ernst inzien om kinderen te helpen.