Extra wildrasters langs de N11 om dieren te behoeden voor een wisse dood op het asfalt
Bron: AD Groene Hart
Na de bermen van de N11 bij Alphen is nu ook het weggedeelte tussen Zwammerdam en Bodegraven voorzien van wildrasters.
Rijkswaterstaat plaatst deze om te voorkomen dat dieren en vogels worden doodgereden. Vooral op het nu aangepakte deel van de N11 wemelde het af en toe van de gesneuvelde dieren.
Deze zogeheten faunarasters bestaan uit gaas dat tussen stevige palen is gespannen. Het geheel is ongeveer een meter hoog. Het hekwerk voorkomt dat bijvoorbeeld hazen, vossen, otters en bunzingen zomaar de weg op rennen en worden gegrepen door het langsrijdende verkeer.
Dieren onder de weg door
Bij de aanleg van de N11 tussen Leiden en Bodegraven zijn veertien faunapassages aangelegd. Dat zijn buizen, gangen, loopplanken naast watergangen en andere voorzieningen om dieren onder de weg door te leiden. Om ze vanuit het omliggende gebied de juiste richting op te sturen, worden de rasters geplaatst.
Rijkswaterstaat had najaar 2023 al het gedeelte bij containerhaven Alpherium en het Alphen Aquaduct van hekwerken voorzien. In de afgelopen periode is in de bermen tussen Zwammerdam en Bodegraven gewerkt, vanaf de geluidswal bij woon-zorgcentrum Ipse de Bruggen.
Groot plasdras-gebied
Op de N11 worden volgens Rijkswaterstaat jaarlijks zo’n 110 dieren doodgereden. De wegbeheerder ziet een licht stijgende lijn in het aantal gesneuvelde dieren en vogels. Vandaar dat sinds vorig najaar hard wordt gewerkt aan de faunapassages en de afrasteringen.