Jurist die schadevergoeding regelde na Alphens schietdrama hangt celstraf boven het hoofd

Bron: AD Groene Hart
Orlando Kadir, de Alphense jurist die een schadevergoeding bevocht voor slachtoffers van het Alphense schietdrama in 2011, hangt een celstraf boven het hoofd.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Kadir handtekeningen van enkele voormalige cliënten vervalst, met de bedoeling zelf meer geld over te houden aan uitgekeerde schadevergoedingen. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat nabestaanden, mensen die bij het schietdrama gewond raakten of op een andere manier getroffen werden recht hebben op financiële compensatie. Dat is bepaald omdat de politie fouten had gemaakt met de wapenvergunning van schutter Tristan van der Vlis. Hij doodde in 2011 in winkelcentrum Ridderhof zes mensen en schoot daarna zichzelf neer.
Aangifte
Drie voormalige cliënten deden aangifte tegen Kadir. Volgens hen wilde hij er meer geld uitslepen, bovendien kon hij volgens hen niet verkroppen dat zij liever verder gingen met letselschade-expert John Beer. Eerder was afgesproken dat Kadir recht zou hebben op 15 procent van het bedrag dat de cliënten als vergoeding zouden krijgen. Kadir wilde daar 30 procent van maken, omdat hij met sterk gestegen proceskosten te maken zou hebben. De volgens het OM vervalste documenten waren nodig om dat te regelen. Uiteindelijk kreeg Kadir na tussenkomst van een rechter ‘maar’ 7,5 procent, omdat hij zijn werk niet goed zou hebben gedaan.
Volgens Kadir vond verreweg het grootste deel van zijn 136 cliënten het geen probleem om 30 procent van hun compensatie af te staan. Maar die paar ex-cliënten ‘gunden hem dat geld niet’. Kadir: ,,Het was van hun kant pure hebzucht.”
Reputatie te grabbel
Het OM wil dat Kadir zes maanden de cel ingaat (de eis was tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk). ,,Ik kon me aanvankelijk niet voorstellen dat Kadir op deze manier zijn reputatie te grabbel zou gooien, maar wij vinden dat er genoeg bewijs is voor die vervalsingen”, zei de aanklager. Ze benadrukte vrijdag op zitting nog wel dat Kadir ‘belangrijk en waardevol werk’ deed (en doet) voor de gedupeerden van het schietdrama.
Kadir stelt dat het OM en zijn vroegere cliënten hem kapot willen maken. Hij zou persona non grata zijn geworden nadat hij juist zou hebben ontdekt dat die cliënten de boel wilden belazeren voor een hogere uitkering. Kadir zei in de rechtbank dat hij dit destijds ook gemeld zou hebben bij de verzekeraar van de politie en de stichting die uiteindelijk de schadevergoedingen moet regelen.
