Zes maanden celstraf voor letselschadejurist Kadir; ‘Vervalsde handtekeningen van cliënten om er zelf financieel beter van te worden’

Bron: AD Groene Hart
Letselschadejurist Orlando Kadir (54) uit Alphen is vrijdag door de Haagse rechter veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens de rechter heeft Kadir zich vier keer schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, om er zelf financieel beter van te worden.
Door het vervalsen van handtekeningen heeft hij drie van zijn cliënten, slachtoffers van het schietdrama in de Ridderhof, ‘opnieuw geslachtofferd’, vindt de rechter. ,,Dat is bijzonder kwalijk.” Na het vonnis laat Kadir schriftelijk weten ‘diep teleurgesteld te zijn’. ,,Ik blijf bij mijn standpunt dat ik onschuldig ben.”
De strafzaak tegen Kadir kent een zeer lange aanloop. Zijn drie inmiddels ex-cliënten en hij streden jarenlang voor schadevergoeding na het schietdrama op 9 april 2011 in Alphen. Tristan van der Vlis vermoordde in de Ridderhof in drie fatale minuten zes mensen, verwondde er zeventien en schoot daarna zichzelf dood. Later bleek dat de politie fout zat met de wapenvergunning voor Van der Vlis en klaagde jurist Kadir namens veel gedupeerden de politie aan.
‘Meer geld’
Die zou aansprakelijk zijn en moest dus schade vergoeden. Daarmee bleek de Hoge Raad het in 2019 eens, na jaren procederen door Kadir. Ook de ex-cliënten die nu juist tegenover Kadir stonden in de rechtszaal voor de strafzaak, kregen een schadevergoeding. Zij hadden een zaak in de Ridderhof ten tijde van het schietdrama. Toen ze nog cliënt van Kadir waren (tot 2021), kwamen ze vaak met hun namen in het nieuws, maar dat willen ze inmiddels niet meer.
Ze deden aangifte tegen Kadir omdat hij volgens hen hun handtekeningen op overeenkomsten die betrekking hebben op de schadevergoeding zou hebben vervalst, om zelf meer geld over te houden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde Kadir op een gegeven moment 30 procent van elke uitgekeerde schadevergoeding ontvangen, terwijl hij eerder een percentage van 15 procent had afgesproken.
Wraak nemen
Het OM liet deskundigen de handtekeningen onderzoeken, die concludeerden dat ze ‘niet natuurlijk’ waren. Kadir zei twee weken geleden in de rechtszaal dat hij ‘niet anders kon’, omdat hij zelf al veel geld had voorgeschoten. ,,Al mijn cliënten wisten dit”, zei hij. De meesten zouden hem dat extra geld wel gunnen, het bewuste tweetal niet. ,,Pure hebzucht”, aldus Kadir, die een scenario schetste waaruit zou blijken dat zijn ex-cliënten wraak op hem wilden nemen.
De slachtoffers van het schietdrama stapten uiteindelijk over naar John Beer, de letselschade-expert wiens kantoor Kadir jaren geleden inschakelde om de zaak tegen de politie te kunnen voeren.
‘Geen enkele verantwoordelijkheid’
De rechter is echter van mening dat Kadir met zijn handelen slechts ‘zijn eigen financiële gewin vooropstelde’. In het bijzonder, zo zegt de rechtbank, wordt Kadir kwalijk genomen dat hij met zijn handelswijze de slachtoffers die zijn juridische hulp wilden na het schietdrama in de Ridderhof, nogmaals heeft geslachtofferd. ,,Verder gaf hij geen openheid van zaken tijdens het onderzoek en nam hij geen enkele verantwoordelijkheid richting deze personen.”
Ook vindt de rechter dat de Alphenaar met het vervalsen van de handtekeningen zijn beroepsgroep heeft geschaad. De rechtbank: ,,Hij had, zeker als jurist, moeten weten dat in dit soort procedures veel belang wordt gehecht aan de waarheidsplicht en de authenticiteit van ingediende documenten. Verder heeft hij het vertrouwen in de beroepsgroep geschaad, door de strafbare handelingen in de uitoefening van zijn beroep en bedrijf te plegen.”
In reactie op de uitspraak laat Kadir weten: ,,Ik zal in overleg met mijn juridische team de mogelijkheden voor hoger beroep onderzoeken. Ik weet dat ik onschuldig ben en zal blijven vechten voor gerechtigheid.” Hij was niet aanwezig tijdens de uitspraak, de ex-cliënten wel. ,,Het is tragisch”, reageerden zij. ,,Dat het zover heeft moeten komen. Maar het recht heeft gezegevierd.”
