Word je pakketje straks niet meer thuisbezorgd? DHL en Zeeman willen meedenken over minder uitstoot

Bron: AD Groene Hart
Bedrijven als DHL en Zeeman zijn veelgebruikers van wegen in Alphen en ja, ze zijn best bereid om mee te denken over minder uitstoot en stikstofregels. De een wil over op elektrisch rijden, de een ander wil de stad uit. Maar de praktijk blijkt toch weerbarstiger.
,,Haal pakketjes maar op aan de rand van een woonwijk”, zegt sales manager Bart van Cleef van pakketbezorger DHL tijdens een bijeenkomst over de toekomst van logistiek in Alphen. ,,Mensen halen hun bestellingen dan op bij een centraal punt en de DHL-auto’s hoeven niet door smalle straatjes.”
Zijn pakketbedrijf heeft daar veel behoefte aan, vertelt Van Cleef aan de aanwezige ondernemers en wethouder Gert van den Ham, die zegt daar zijn best voor te willen doen. Het is een van de ideeën die voorbij komen tijdens de samenkomst in het Ketelhuys.
De woorden ‘emissievrije zone’ zorgen al een tijdje voor verhitte reacties in het Alphense, getuige de petitie die een groep ondernemers startte om de plannen voor zo’n gebied in het centrum van tafel te krijgen. Toch lijkt er een kentering gaande, zo blijkt uit de ambitieuze plannen die voorbij komen tijdens een samenkomst van zo’n twintig bedrijven en organisaties in het Ketelhuys.
Zeeman wil wel, maar kan niet
Het zou het verkeer op de weg in de gemeente volledig op zijn kop zetten als dit soort duurzame plannen doorgaan. Ook de Alphense textielwinkelketen Zeeman zou graag overstappen op elektrisch rijden, legt Lucinda Vermond uit. Ze is wagenbeheerder bij het bedrijf, dat volgens de laatst bekende jaarcijfers (2023) bijna een miljard euro omzet draaide.
,,Als we kijken naar de toekomst, zien we de komende drie jaar nog geen laadvoorziening voor de deur staan om elektrische vrachtwagens te kunnen laden”, legt Vermond uit. ,,Tot 2030 zitten we goed met onze auto’s om centra van steden in te kunnen waar een milieuzone geldt, maar daarna wordt het lastig als er vanuit netbeheerders nog geen extra ruimte kan worden aangeboden.”
Tussen alle onzekerheid staat er wel één ding vast, legt Vermond uit. ,,Op een gegeven moment kom je als transporteur klem te zitten. Acute problemen voorzie ik niet, maar onze mensen zijn natuurlijk op dit moment aan het kijken wat we wél kunnen doen: hoe gaan de ontwikkelingen met waterstof, om maar wat te noemen? Je moet op de hoogte blijven.”
Na een week mopperen ging Bruijnes ervoor
Hoe Alphen er uit ziet in 2030, 2040 of 2050 weet niemand. Maar voor Peter Bruijnes, mede-eigenaar van het gelijknamige Alphense aannemersbedrijf, staat vast dat die toekomst duurzaam moet zijn. ,,Ik snap werkelijk niet waarom je liever geld geeft aan een onvrij land als Saoedi-Arabië dan aan zonnepanelen van een lokaal bedrijf.”
Vorig jaar september stapte zijn bedrijf over op elektrische bedrijfsauto’s. ,,We hebben er nog twee naast, dat zijn schone diesels. Die hadden we al besteld voordat de gemeente een emissievrije zone aankondigde.”
Daarover gesproken: ,,We hebben wel even een week gemopperd hoor, toen de gemeente dat aankondigde”, bekent Bruijnes. ,,Maar ja, je moet door en we hebben bedacht dat we dan maar beter met de tijd mee kunnen gaan.”
De investering is flink (er moesten negen nieuwe wagens komen), en wordt waarschijnlijk niet terug verdiend door de lagere brandstofkosten. ,,Toch vonden we dat we dit moesten doen. Maar ja, onze verkochte wagens rijden nu misschien wel elders rond. Dus of de aarde er iets mee opschiet?”
Overigens is er wel wát mogelijk voor sommige (kleinere) bedrijven, zegt projectleider Iwan Blokker, die namens de gemeente Alphen de zero emissiezone en slimme logistiek in goede banen moet leiden. ,,Als je minder dan zoveel keer in het centrum komt per jaar, kun je ontheffing aanvragen.”