Ballen lek door spijkers in plafond, geen afvoerputjes in kleedkamer: Alphen waakt voor nieuwe zeperd met sportzalen

Bron: AD Groene Hart
Alphen heeft geleerd van het debacle met sporthal De Meteoor, naast de nieuwbouw van het Scala College. Met de nieuwe hal was van alles mis. Voortaan houdt de gemeente bij de bouw en het beheer zelf de touwtjes stevig in handen, zodat sportzalen niet onnodig lang ongebruikt blijven.
Najaar 2023 was de sporthal in het spiksplinternieuwe gebouw van middelbare school Scala College al ‘klaar’, maar pas pakweg een jaar later durfde volleybalclub Castellum er daadwerkelijk in. Het meest pikante gebrek: de volleyballen gingen lek doordat spijkers uit de plafonds staken. Deze zijn pas later afgedekt met kunststof dopjes. Ander probleem: geen putjes in de kleedkamer om bij schoonmaak het water in weg te laten lopen.
Dubbelgebruik
,,Het heeft veel tijd en geld gekost om De Meteoor enigszins geschikt te krijgen voor dubbelgebruik”, erkent de gemeente in de net gepubliceerde ‘discussienota’ over haar sportvoorzieningen. Op een herhaling daarvan zit Alphen dus niet te wachten.
Dat dubbelgebruik houdt in dat in het meest ideale scenario sportzalen zo kort mogelijk ongebruikt blijven. Dit betekent dus dat er overdag scholieren in gymmen en dat ’s avonds (of soms ook overdag) verenigingen de hallen gebruiken. En dat er wellicht ook nog uren overblijven voor andere doelgroepen, zoals die van Alphen Vitaal die onder meer buurtsport aanbiedt.
Om problemen te voorkomen, zo staat in de nota, wil de gemeente voortaan zelf bouwheer zijn. Zij weet als het goed is wie de beoogde gebruikers zijn en wat hun wensen zijn. Als om wat voor reden dan ook anderen de regie krijgen, moeten ze zoveel mogelijk overleggen met de gemeente, benadrukt sportwethouder Gert-Jan Schotanus. ,,Dit is wat ons betreft de enige juiste volgorde.”
Sportbonden
Hij voegt eraan toe dat het de kunst is om sportzalen toekomstbestendig te bouwen. ,,Je moet flexibiliteit hebben om te kunnen inspelen op veranderende wensen of eisen van sportbonden. Maar wat die laatste betreft: zij mogen zich ook vaker in ons verplaatsen. Ik snap dat bonden opkomen voor belangen van clubs en dan krijg je dus te maken met eisen over flinke uitloopstroken of andere veiligheidszaken. Maar de gemeente moet ook andere gebruikers bedienen én proberen kosten zo veel mogelijk in de hand te houden.”
Schotanus wil (nieuwe) sporthallen liefst ook op logische plekken hebben. Neem de nieuwe sportzalen die gepland zijn aan De Bijlen. En mogelijk komen er ook zalen bij zwembad De Hoorn, als dat zou worden uitgebouwd naar een vitaliteitscentrum. Idealiter zouden die sportzalen dicht bij scholen komen (want dubbelgebruik), maar dat gaat nu niet gebeuren. Eerst zou het Ashram College naar De Bijlen verhuizen, dat is afgeblazen. In de nieuwe wijk Gnephoek (5500 huizen, eerste paal over enkele jaren) is clusteren weer wél mogelijk.
Blaashal
,,Ik zie met die nieuwe hallen aan De Bijlen nu kans om korfbalclub Tempo vlak bij hun buitensportcomplex ook overdekt te laten trainen en spelen”, geeft Schotanus aan. ,,Maar als zij weggaan uit de Limeshal, wil je die uren daar opvullen. Zo zoeken we steeds de meest ideale situaties voor duizenden sporters.”
Een blaashal kan daaraan bijdragen. De Alphense hockeyclub heeft er al één. Als binnenkort de tennishallen van Nieuwe Sloot plat gaan - daar komen huizen, elders komen alleen buitenbanen terug - kun je in zo'n blaashal 's winters blijven tennissen. Schotanus: ,,We zijn niet van plan er zelf één te kopen en daarna steeds te gaan verhuren. Zo'n ding kost al gauw 600.000 euro.” De gemeente wil wel samen met potentiële gebruikers een oplossing bedenken.

