Bouw van 20.000 woningen bedreigd door stikstofcrisis: Provincie zoekt oplossing

REGIO – Zonder structurele oplossing voor het stikstofprobleem dreigt een streep te worden gezet door de bouw van circa 20.000 woningen nabij Natura2000-gebieden in de regio. Dat stelt brancheorganisatie Bouwend Nederland. De provincie Zuid-Holland presenteerde onlangs nieuwe plannen om de stikstofcrisis te doorbreken, maar die zorgen voor verdeeldheid.
Tijdens een inspraakronde woensdagmiddag kregen ondernemers, vertegenwoordigers uit de industrie en agrariërs de kans hun mening te geven over de voorgestelde aanpak van gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (BBB, Gezond en Veilig). Haar plannen vormen volgens haar een noodzakelijke stap om uit het ‘stikstofslot’ te komen.
Verdeelde reacties: lof en kritiek
Bouwend Nederland waarschuwt dat zonder maatregelen veel woningbouwprojecten geen vergunning krijgen. “We staan met de rug tegen de muur,” aldus Hessel Heins-Wunderle. “De bouwsector, VNO-NCW West en de Natuur en Milieufederatie werken keihard mee aan een oplossing. We zijn dan ook blij dat de provincie zelf initiatief neemt, in plaats van te wachten op het Rijk.”
Alex Ouwehand van de Natuur en Milieufederatie noemt de provinciale plannen “moedig en noodzakelijk”.
De agrarische sector reageert minder positief. Volgens een boer uit Stolwijk biedt het plan geen enkele verlichting voor boeren: “We hadden meer verwacht met twee BBB-gedeputeerden, maar dit beleid holt de sector alleen maar verder uit.”
Vergunningen op pauze
De impact van de stikstofuitspraak van de Raad van State is voelbaar: momenteel staan 54 vergunningaanvragen stil bij Omgevingsdienst Haaglanden en vijf natuurvergunningen bij de dienst Midden-Holland. Hierdoor liggen niet alleen bouwprojecten, maar ook initiatieven in landbouw en industrie stil.
De voorgestelde maatregelen van de provincie omvatten onder meer een onderzoek naar een ammoniakplafond voor melkveehouders, overgangszones rond Natura2000-gebieden en het opkopen van landbouwgrond om verplaatsing of extensivering van boerenbedrijven mogelijk te maken. Belangenorganisatie LTO Noord noemt het beleid ‘paniekvoetbal’ en stelt dat boeren ‘onder druk van de industrie’ de dupe worden.
Besluitvorming volgt eind mei en juni
Vanwege het grote aantal insprekers – dertig in totaal – is het inhoudelijke debat in Provinciale Staten uitgesteld tot 28 mei. Een definitief besluit over de stikstofaanpak wordt in juni verwacht.
