Oudere fietsers vormen grootste groep verkeersslachtoffers, minder doden bij auto-ongelukken

REGIO – Het aantal verkeersdoden in de regio Hollands Midden is in 2024 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Er kwamen 28 mensen om in het verkeer, terwijl dat er in 2023 nog 14 waren. In de regio Haaglanden gebeurde juist het tegenovergestelde: daar daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers van 37 naar 19.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Landelijk gezien was er ook een lichte daling: in 2024 overleden 675 mensen door een verkeersongeval, negen minder dan in 2023. De meeste dodelijke slachtoffers zijn oudere fietsers, met name zeventigplussers.
Hollands Midden in landelijke top drie
Het CBS vergeleek regio’s op basis van het aantal verkeersdoden per duizend kilometer weg. Hollands Midden – met onder andere Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop – staat met 6,9 doden op de derde plek. Alleen in Amsterdam-Amstelland (9,5) en Rotterdam (8,4) vielen meer slachtoffers per kilometer weg. Haaglanden scoort juist laag met 5,3 doden per duizend kilometer en staat daarmee op plek zeven.
Toch zegt dit volgens hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS niet alles. "Eén ernstig ongeval, bijvoorbeeld met een touringcar, kan de cijfers in een regio flink opdrijven. Dat betekent niet direct dat het verkeer daar structureel gevaarlijker is geworden," legt ze uit. Ook het gevoel van onveiligheid kan lokaal sterker zijn als een ongeluk plaatsvindt op een plek die bewoners al als risicovol ervaren.
Fietsers nu grootste risicogroep
In de afgelopen 25 jaar is het totaal aantal verkeersdoden flink gedaald: van 1166 in het jaar 2000 naar 675 in 2024 – een afname van 42 procent. Vooral het aantal doden bij auto-ongelukken is sterk teruggelopen.
Wat wel opvalt, is de verschuiving in leeftijd en type verkeersdeelnemer. Waren het rond 2000 vooral jongvolwassenen die omkwamen, tegenwoordig zijn het vooral ouderen op de fiets. Sinds 2022 zijn fietsers de grootste groep verkeersdoden.
Veel dodelijke valpartijen zonder botsing
Van de overleden fietsers van 70 jaar en ouder was er bij ruim een derde (36 procent) geen botsing, ook niet met een obstakel zoals een paaltje. Het ging vaak om een val. Bij 42 procent was er wel sprake van een aanrijding met bijvoorbeeld een auto.
Opvallend is ook het hoge aantal slachtoffers op e-bikes: minstens 44 procent van de overleden fietsers in 2024 reed op een elektrische fiets. Dat percentage kan zelfs nog hoger liggen, want niet in alle rapporten staat vermeld of iemand op een e-bike reed.
De meeste fietsslachtoffers overleden aan hoofdletsel. VeiligheidNL startte daarom deze week de campagne ‘Zet ’m Op’ om het vrijwillig dragen van fietshelmen te stimuleren. Jaarlijks lopen zo’n 12.500 fietsers hersenletsel op bij een ongeluk.
Voor het onderzoek maakte het CBS gebruik van informatie van schouwartsen, het Openbaar Ministerie, politie en Rijkswaterstaat.
