Zwarte kraai mag worden afgeschoten in het Groene Hart om weidevogels te beschermen

In delen van het Groene Hart mogen zwarte kraaien worden afgeschoten om de ernstig bedreigde weidevogels te beschermen. De provincie Zuid-Holland heeft hiervoor een vergunning afgegeven die twee jaar geldig is. De maatregel geldt in de graslanden bij Bodegraven, de Krimpenerwaard en ten oosten van Alphen aan den Rijn. Niet iedereen is blij met dit besluit.
Volgens de provincie vormen zwarte kraaien een bedreiging voor jonge weidevogels, zoals de grutto, die in aantal flink zijn afgenomen. In 2024 werden slechts 3.500 broedparen geteld in Zuid-Holland, terwijl het streefaantal op 5.000 ligt. “Weidevogels staan al onder druk door meerdere factoren. Predatie door kraaien is daar één van,” stelt gedeputeerde Berend Potjer. Hij verwijst naar het Actieplan Boerenlandvogels, waarvoor eerder zes miljoen euro is uitgetrokken.
De vergunning, verstrekt door de Omgevingsdienst Haaglanden, geldt jaarlijks van 1 december tot en met 30 juni. In die periode mag gericht worden gejaagd op de zwarte kraai.
Tegenstand en ethische bezwaren
De maatregel stuit op kritiek, onder meer van de Partij voor de Dieren. Statenlid Corina Kerkmans noemt het afschieten “ethisch onverantwoord en niet effectief.” Volgens haar is het verdwijnen van weidevogels het gevolg van een groter probleem: de aantasting van het natuurlijke leefgebied. “De kraai krijgt nu de schuld, maar we moeten juist investeren in natuurherstel en diervriendelijke landbouw.”
Kerkmans wijst bovendien op de nuttige rol van de kraai in het ecosysteem. “Ze ruimen kadavers op, voorkomen ziektes zoals botulisme en houden populaties van muizen in balans.”
Boeren verdeeld
Melkveehouder Ben Verkleij uit Alphen noemt zichzelf een “vogelmens” en is actief in de bescherming van weidevogels. Toch begrijpt hij het besluit. “Het zijn er veel en het zijn slimme rovers. Ik hou van vogels en ben geen voorstander van zomaar afschieten, maar goed beheer van de kraaienpopulatie is nodig.”
Verschillen tussen provincies
Opvallend is dat vorig jaar in de provincie Utrecht het afschieten van kraaien juist werd verboden door de rechter. Daar vond de rechtbank dat onvoldoende was onderbouwd dat de vogels schade veroorzaakten aan fruitteelt. Zuid-Holland denkt die juridische valkuil te hebben vermeden door zich te richten op bescherming van bedreigde vogelsoorten.
De discussie over hoe weidevogels het beste beschermd kunnen worden, zal naar verwachting nog wel even aanhouden.
