Dierenambulance kan hoeveelheid meldingen niet aan, zo kun je helpen: ‘Hele jaar door mensen nodig’

Bron: AD Groene Hart
Het is loeidruk bij de Dierenambulance, het aantal telefoontjes verdubbelt in de drukste tijd van het jaar. De vrijwilligers moeten keuzes maken op welke melding ze afgaan. Wat kun je als dierenliefhebber zelf doen, om de drukte een beetje te verminderen?
Die drukke tijd, waar komt dat door?
Dat is een logisch gevolg van moeder natuur en het broedseizoen. In deze periode krijgen veel dieren kleintjes. ,,Er zijn heel veel kittens en we zien ook veel jonge eendjes en vogeltjes”, zegt Sylvia Glasbergen van Dierenambulance Alphen. ,,Mannetjes gaan achter de vrouwtjes aan.” En die letten niet op of er dan toevallig een auto passeert, die denken maar aan één ding. ,,Dit deel van het jaar is het ook altijd druk met aangereden dieren.”
Het aantal telefoontjes dat binnenkomt bij de Dierenambulance in Alphen, is het dubbele van dat in rustiger maanden, zegt Glasbergen. Ook bij Dierenkliniek Eva is het druk, zegt een medewerker namens de dierenarts. ,,Dat heeft ook met de weersverandering te maken”, voegt zij toe. ,,In de winter zitten dieren lekker warm binnen, nu willen ze graag naar buiten. Ook hormonen gaan dan een rol spelen. Het mooie weer geeft ook seizoensgebonden problemen als grasaren, vlooien en allergieën.
Wat kunnen dierenliefhebbers zelf doen?
De vrijwilligers van de Dierenambulance moeten keuzes maken, welke meldingen voorrang krijgen. Daarbij is de eerste prioriteit: het redden van aangereden dieren die nog in leven zijn. Maar er komen ook veel telefoontjes van ontheemde vogels, gevonden kittens of vermiste dieren. ,,Als mensen een vogeltje vinden, stel ze veilig. Je kunt ze even in een doos opvangen, met een fles warm water in een doek erbij”, zegt Glasbergen. ,,Of kijk of er een nestje in de buurt is en probeer het terug te plaatsen.”
Medewerkers van de Dierenambulance worden ook veel opgeroepen voor het uitlezen van chips bij honden of katten. ,,Zorg dan dat, als wij komen, de dieren er ook echt zijn. Wij gaan niet zoeken of achter dieren aan rennen om ze te vangen. Dieren kunnen dan in paniek raken of agressief worden.” En is het niet meer nodig dat de ambulance komt, omdat het dier al overleden of weggevlogen is, meld dat dan ook.
Let goed op je eigen dier, tippen de dierenartsen van Dierenkliniek Eva. ,,Check na het wandelen je dieren op grasaren. Hou het dagelijks gedrag in de gaten. Een eigenaar kent zijn dier beter dan wie ook.”
Wat zou echt een oplossing kunnen bieden?
,,Vrijwilligers!”, roept Glasbergen uit. Extra vrijwilligers zouden alles beter behapbaar maken. Nu telt de Dierenambulance er veertig, maar om alles uit te voeren zoals ze zouden willen, zijn er liefst 120 vrijwilligers nodig. ,,We hebben het hele jaar door mensen nodig, niet alleen nu in de drukke periode.”
Glasbergen heeft de afgelopen periode ook mensen zien vertrekken. ,,We hebben een tijd gehad dat de vogelgriep zo heftig was, dat we alle diensten alleen maar overleden dieren ophaalden of dieren die we in moesten laten slapen. Daar zijn mensen op afgehaakt. Niet iedereen kan tegen dode dieren.”
Vind je een dood dier, leg het dan aan de kant zodat de Dierenambulance het dier later kan ophalen op een rustiger tijdstip. De Dierenbescherming deelt op haar website tips om dieren in nood te helpen, wat te doen bij bijvoorbeeld botbreuken, een epileptische aanval of insectenbeet.
Laatste, wat moeten mensen vooral níet doen?
,,Te lang wachten bij klachten”, zegt de dierenarts. ,,Op tijd bellen kan spoed en soms ook kosten voorkomen.”
