Geen grote verkeersmaatregelen bij komst van ruim 1000 woningen rond station Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Ondanks de bouw van meer dan duizend nieuwe woningen rond het NS-station van Alphen aan den Rijn, kiest de gemeente voor beperkte verkeersmaatregelen. Grote infrastructurele aanpassingen blijven uit. Geen tunnel, geen verkeerslichten en geen grotere rotondes: het college van B&W zet in op kleinere ingrepen, met de fiets als belangrijk alternatief voor de auto.
Volgens verkeerswethouder Relus Breeuwsma is de extra verkeersdrukte door de woningbouwplannen beheersbaar. „Je bent straks waarschijnlijk met de auto hooguit een minuut langer onderweg,” stelt hij. Acceptatie van enige vertraging hoort er volgens hem bij.
Geen tunnel, maar fietspad
Een grootschalige tunnel naar de wijk Kerk en Zanen is volgens eerdere onderzoeken te duur en lastig inpasbaar. Ook verkeerslichten of zogenoemde turborotondes zijn vanwege ruimtegebrek geen optie. In plaats daarvan kiest Alphen onder meer voor een extra fietspad richting het Weteringpad en fietsstroken in twee richtingen aan beide kanten van de Europalaan.
Bestaande voorrangssituaties op rotondes blijven behouden voor fietsers. De gemeente hoopt met deze maatregelen automobilisten te stimuleren om vaker de fiets te pakken.
Bouwplannen en impact
De verkeersmaatregelen hebben betrekking op meerdere bouwlocaties in de buurt van het station. Het gaat onder andere om:
-
Euromarkt: circa 700 woningen
-
Noorderkeerkring: ruim 170 woningen
-
Noordpoolsingel: meer dan 250 woningen
-
Sacharovlaan: circa 130 appartementen (binnenkort opgeleverd)
Daarnaast wordt later dit jaar een verkeersplan verwacht voor de Prins Bernhardlaan, onder meer in de omgeving van het Bospark.
Onderzoek verkeersimpact
In de eerste helft van dit jaar liet de gemeente een verkeersstudie uitvoeren naar de impact van de nieuwbouw op hoofdwegen als de Europalaan en de Laan der Continenten. Deze wegen verbinden de wijk Kerk en Zanen met het stadscentrum. Volgens de uitkomsten is extra drukte weliswaar merkbaar, maar niet problematisch genoeg voor zware infrastructurele ingrepen.
