Antonie was verslaafd toen hij hielp bij ontsnapping met lakens, nu is hij clean en hoeft hij niet terug de bak in

Bron: AD Groene Hart
Geef hem maar een taakstraf. Zodat hij op zijn fietsje naar de werkplaats kan nadenken over de fout die hij beging. Zijn advocaat vond dat het beste, en dat is de straf die Antonie A. (43) in hoger beroep krijgt voor zijn hulp bij de ‘klassieke’ ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis.
De man uit Bergen op Zoom hielp op 22 oktober 2022 Nicky S. met ontsnappen. S. - niet bepaald een kruimeldief - was veroordeeld tot 17 jaar cel en had ook tbs opgelegd gekregen, omdat hij volgens de rechter verantwoordelijk is voor de dood van een loodgieter uit België. Samen met anderen zou hij in 2020 het ontzielde lichaam in stukken hebben gezaagd, hebben verbrand en hebben gedumpt in het Schelde-Rijnkanaal. Verzonken in beton, in een speciekuip.
Op de bewuste oktoberdag in Alphen stond A. bij de Alphense gevangenis klaar met een vluchtauto. Hij klom over het buitenste hek van de bajes en tilde het laken dat S. daar naartoe had gegooid over het hek en maakte het vast buiten het hek. Op die manier moest S. ontsnappen, maar de poging strandde. A. bekende, zo is het gegaan.
Maar de straf die hij in januari dit jaar hiervoor kreeg opgelegd van de Haagse rechtbank - 12 maanden gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk - vond hij te lang. Daarom ging hij in hoger beroep.
Goede beslissing
De rechtbank heeft een goede beslissing genomen, vindt de hogere rechter (gerechtshof in Den Haag). Daarbij zijn de bewijslast enerzijds en de strafverlichtende omstandigheden goed tegen elkaar afgewogen. Het vonnis is dan ook afgewogen, vindt het gerechtshof. Maar het komt wel tot een andere straf, deze maandagochtend. Want A. lijkt zijn leven nu beter op orde te hebben en een celstraf zou dat teniet doen.
Dus wordt A. wel veroordeeld tot een gevangenisstraf (360 dagen), maar is het onvoorwaardelijk deel (47 dagen) daarvan gelijk aan de tijd die hij al uitzat in voorarrest. Dus hoeft A. niet terug de bak in. Het hof heeft hem ook een taakstraf van 240 uur en bijzondere voorwaarden opgelegd.
Begeleid wonen
Toen A. letterlijk en figuurlijk voor S. klaarstond, had die eerste een terugval in zijn heroïneverslaving. Maar hij werkte aan zijn herstel. Hij woont nu samen met zijn vriendin, onderging een behandeling, is clean en heeft wat om handen, overdag. ,,Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zal het ingezette traject doorkruisen en de verdachte zal zijn motivatie verliezen”, volgens de raadsheer (rechter bij het hof).Het hof legt als bijzondere voorwaarden op dat A. tijdens zijn hele proeftijd een meldplicht heeft bij de reclassering, dat hij hulp moet accepteren voor zijn verslaving en dat hij begeleid in een instelling moet wonen. Ten slotte legt het hof de voorwaarde op dat de verdachte zich, als dat nodig is voor zijn drugsverslaving, tijdens de proeftijd maximaal een jaar laat opnemen.
De man verdiende in ieder geval een straf en het kon niet anders dan dat dit (onder meer) een gevangenisstraf zou zijn, volgens het hof. Want door zijn ‘behulpzaam zijn bij een poging tot zelfbevrijding’, zoals het juridisch wordt omschreven, ‘frustreerde hij een rechterlijke uitspraak’. ,,Zijn handelen getuigt van een gebrek aan respect voor de rechtsorde. Dit rekent het hof hem aan.”