Olivier van de G. (34) vreest hogere straf voor doden 14-jarige Esmee en trekt hoger beroep in

Bron: AD Groene Hart
Olivier van de G. legt zich toch neer bij zijn straf voor het doden van en het plegen van ontucht met de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk. Hij tekende beroep aan, maar besloot zijn juridische strijd te staken omdat hij alsnog een hogere straf vreest.
Dus trok Van de G. zijn bezwaren eind december vorig jaar in. Ook al kan dat eigenlijk niet meer als er, zoals in zijn geval, al meerdere voorbereidende zittingen zijn geweest in dat hoger beroep.
Hij vraagt het hof deze woensdagochtend daarom de zaak niet meer inhoudelijk te behandelen, waardoor de zitting alleen nog zou draaien om het bedrag van 5.000 euro dat Esmees vader wil ontvangen aan schadevergoeding voor shockschade. Nabestaanden en het Openbaar Ministerie kunnen daarmee niet leven, en vragen het hof toch naar de zaak te kijken.
Het hof kan besluiten om dat te doen als zij dat ‘ambtshalve’ toch nodig vindt. Daarover neemt zij eind deze ochtend een besluit.
Wurgen
Volgens deskundigen heeft de man een persoonlijkheidsstoornis heeft hij daarnaast een seksuele voorkeur voor pubermeisjes. De rechtbank noemde hem verminderd toerekeningsvatbaar. Van de G. wil het liefst zo snel mogelijk aan zijn behandeling beginnen, en wilde dus via een hoger beroep een lagere straf afdwingen.
Het risico op toch nog een hogere straf, en dus langer wachten op de behandeling waarvan hij erkent dat hij die nodig heeft, vindt Van de G. ‘onverteerbaar’, geeft zijn advocaat Christiaan Kwint aan. De man realiseerde zich, ook na het instellen van het hoger beroep, dat het twee kanten op kan, en durfde het uiteindelijk toch niet meer aan.
Wringt
Volgens de advocaat-generaal is het belangrijk voor de nabestaanden als Olivier zou uitleggen wat er is gebeurd. Iets dat hij tegenover de rechtbank niet deed omdat hij dat niet zei te kunnen. Het wringt dat de verdachte door het hoger beroep bij de nabestaanden een zwarte wolk boven hoofd liet hangen, geeft de advocaat-generaal aan. ,,Nabestaanden wordt ook hun spreekrecht ontnomen als zaak met een niet-ontvankelijkheid eindigt.”
De eis zou bovendien best eens hoger kunnen uitvallen dan de straf die nu is opgelegd, suggereert zij. ,,Twaalf jaar cel doet geen recht aan de feiten. Esmee is tegen een boom gezet. Ze is niet behandeld met het respect waar zij recht op had. Daarmee overviel verdachte willekeurige mensen in het park. Verdachte heeft haar een jaar lang seksueel misbruikt.”
Esmees vader kan via de civiele rechter om zijn schadevergoeding vragen, als de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, geeft Kwint aan. Maar op die manier komt daar niets van terecht, aldus slachtofferadvocaat Robert van der Laan.
Zelf zei Van de G. dat hij ‘niets te verbergen heeft’. ,,In Pieter Baan-rapport staat dat ik een stuk niet meer weet. Als ik meer te vertellen had, zou ik graag die verlossing geven.”