Minister betreurt tijdelijke sluiting spoedafdeling Alrijne, maar ‘goed afgestemd met regio’

Bron: AD Groene Hart
Minister Fleur Agema bemoeit zich niet met de problemen die in het Alrijne Ziekenhuis zijn gerezen met de spoedzorg en bloedafname. Het is een interne kwestie, zegt zij. Wel betreurt zij dat patiënten hinder en ongemak ondervonden. ,,Maar die tijdelijke sluiting is goed afgestemd.’
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert op vragen van SP-kamerlid Jimmy Dijk. Agema is zeer te spreken over de regionale samenwerking waardoor de problemen met de spoedzorg in juli en augustus snel het hoofd geboden konden worden. Alleen de bloedafname in Alrijne is nog niet op orde.
,,Door die samenwerking konden patiënten met acute problematiek elders terecht", zegt Agema. ,,Zo heeft het Leids Universitair Medisch Centrum op diverse afdelingen meer capaciteit vrijgemaakt, waarvoor ook personeel van Alrijne is ingezet.”
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is tijdig over de problemen geïnformeerd. Volgens de minister heeft de tijdelijke sluiting van de spoedeisende hulp-afdeling vorige maand niet geleid tot grote calamiteiten. ,,Het sluiten van acute zorg doen wij nooit luchthartig", zei het ziekenhuisbestuur in juli nog: ,,We hebben dit besluit genomen in goede samenwerking met de verwijzers, ambulancediensten en ziekenhuizen in de regio.”
Niet zoals verwacht
Het betekende dat patiënten, die een afspraak hadden om bloed te prikken op de locatie van Eurofins SCAL in Alrijne, hier tijdelijk niet terecht kunnen. Woordvoerder Inge Gillissen kan niet zeggen wanneer er op de drie locaties van het ziekenhuis wel bloed geprikt kan worden. ,,We werken er hard aan maar een datum hebben we nog niet”, zegt zij. Voorlopig moeten patiënten dus uitwijken naar andere locaties van Eurofins SCAL.
De problemen binnen het Leidse bedrijf zijn ontstaan in de ‘technische en operationele sfeer', zoals Eurofins SCAL zelf stelt. ,,Dat betekent dat er met de invoering van onze dienstverlening in het ziekenhuis het een en ander is misgegaan. Ik kan er verder niet veel over zeggen”, aldus Gillisen. Zowel het ziekenhuis als Eurofins zeggen de invoering te willen evalueren.
Overstap
Ook de afdeling verloskunde is enige tijd gesloten geweest. De reden daarvoor was dat bij verloskunde soms met spoed laboratoriumdiagnostiek of een bloedtransfusie nodig is. Het LUMC heeft een groot deel van de geboortezorg van Alrijne overgenomen.
De bewindsvrouw benadrukt dat de problemen niet zijn veroorzaakt door regeringsbeleid. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij het ziekenhuis en bij het bedrijf. Over de gevolgen zegt zij: ,,Ik heb begrepen dat de wachttijden niet zijn opgelopen. Zorginstellingen en zorgverleners moeten patiëntgerichte, kwalitatief goede en veilige zorg leveren.”