Veilig Thuis: aantal gevallen van huiselijk geweld in Alphen aan den Rijn afgelopen jaar gedaald
Bron: AD Groene Hart
Het aantal gevallen van huiselijk geweld in Alphen aan den Rijn is in een jaar tijd gedaald, blijkt uit nieuwe cijfers van Veilig Thuis. Die organisatie, die meldingen op dat vlak onderzoekt, had in de eerste zes maanden van dit jaar 570 lopende dossiers in deze gemeente. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 600.
Daarmee ligt het aantal zaken van huiselijk geweld verhoudingsgewijs wel hoger dan het landelijk gemiddelde, en ook hoger dan het gemiddelde van Zuid-Holland als geheel.
In veruit de meeste gevallen komt de achtergrond van huiselijk geweld niet in de cijfers terecht, omdat er om privacyredenen alleen maar cijfers zijn over achtergronden die minstens tien keer voorkomen. In Alphen aan den Rijn is dat het geval: hier kwamen 40 meldingen bij Veilig Thuis afgelopen halfjaar van de politie die zich zorgen maakt om een kind, en nog eens 60 meldingen van de politie omdat een kind (mogelijk) een strafbaar feit had gepleegd. 25 keer had het vermeende huiselijk geweld te maken met een vechtscheiding.
Over de vormen die huiselijk geweld in Alphen aan den Rijn aanneemt is meer bekend. Van alle meldingen gingen er 195 over kindermishandeling: 140 over emotionele verwaarlozing, 75 over kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld, vijftig over emotionele mishandeling, veertig over fysiek geweld, en 35 over fysieke verwaarlozing.
En dan waren er ook nog 95 meldingen over geweld tussen (ex-)partners: van die meldingen gingen er tachtig over emotionele mishandeling en 55 over fysiek geweld. Bij vijftien meldingen ging het over geweld van een kind richting zijn over haar ouders.
Landelijk lag het aantal belletjes dat Veilig Thuis krijgt van mensen die advies willen zo rond de 75.000 — het hoogste aantal sinds 2019. „We hopen dat dat betekent dat mensen ons steeds beter weten te vinden”, zegt voorzitter Judith Kuypers van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. De wachttijd bij de 25 Veilig Thuis-regio's is wel een probleem, bleek begin deze maand nog uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
In bijna heel Nederland moeten te veel mensen die zich bij Veilig Thuis melden langer dan vijf dagen — de wettelijke termijn — wachten tot er een 'veiligheidsbeoordeling' ligt. Als Veilig Thuis daarna een onderzoek start, moet dat binnen tien weken zijn afgerond. Dat lukt in maar één regio, de Inspectie zegt in het rapport niet welke. Veilig Thuis deelt de zorgen over de lange wachttijden, maar zegt daar zelf niet altijd iets aan te kunnen doen. Naast dat er meer en complexere hulpvragen zijn, noemt de organisatie ook 'een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen'.