‘Ov-beunhaas’ Qbuzz krijgt minder geld van Zuid-Holland, uitval van ritten moet drastisch omlaag

Bron: AD Groene Hart
Het moet klaar zijn met de rittenuitval en andere problemen bij het eind vorig jaar in de regio’s Alphen en Gouda begonnen busbedrijf Qbuzz, vindt de provincie Zuid-Holland. Vanaf 10 februari mag nog maar heel weinig fout gaan, de provincie houdt nu al voorschotten in die zij anders wel zou betalen.
De provincie Zuid-Holland heeft het ultimatum, dat vanaf 10 februari nog maar hooguit 1 procent van alle ritten bij Qbuzz mag uitvallen, begin deze week gesteld in een brief aan de vervoerder. Provinciebestuurder Frederik Zevenbergen herhaalde het woensdag in een debat dat Qbuzz-directeur Annemarie Zuidberg bijwoonde. ,,De situatie bij Qbuzz is minder dramatisch dan enkele weken terug, maar nog steeds echt onvoldoende”, benadrukte Zevenbergen.
En daarom grijpt de provincie in. Door nu al minder voorschotten te betalen. Binnenkort komt het dagelijkse provinciebestuur bovendien met een voorstel over op te leggen boetes. Geld dat de provincie op die manier binnenkrijgt, zal volgens Zevenbergen worden besteed aan verbetering van het openbaar vervoer in de regio Zuid-Holland Noord. Een oproep dit te doen, kwam woensdag tijdens het debat van meerdere partijen in Provinciale Staten én van het Reizigers Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV). Daarin zitten onder meer reizigersvereniging Rover, ouderenorganisaties en de Fietsersbond.
Uitvaart
Reizigers en chauffeurs van Qbuzz klaagden sinds medio december steen en been over alle problemen. Veel mensen kwamen te laat of helemaal niet op hun werk, op school, bij een ziekenhuis of een uitvaart, doordat Qbuzz de zaakjes niet op orde had. Vooral door een gebrek aan voldoende bussen en chauffeurs. Directeur Zuidberg maakte excuses en zei dat ze er nog steeds van wakker ligt. Toch kreeg de vervoerder van Provinciale Staten veel kritiek. Lars Klappe (GroenLinks/PvdA) noemde Qbuzz zelfs ‘een ov-beunhaas’.
Alles wat fout kon gaan, ging fout, aldus CDA’er Michel Rogier. En dat bij een contract waarmee 1 miljard euro zou zijn gemoeid. Ellen Verkoelen (JOU) beschuldigt Qbuzz van contractbreuk en vindt dus dat de provincie de overeenkomst met Qbuzz moet opzeggen.
De SP meent dat de vervoerder keihard moet worden afgerekend op deze ‘wanprestatie’ en vindt het hoog tijd voor een onderzoek naar een eigen vervoersbedrijf, zoals grote gemeenten Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM) dat nu ook hebben. Maar voor zo’n onderzoek kreeg SP’er Iris van de Kolk uit Alphen te weinig steun.
De rittenuitval bij Qbuzz bedraagt nu volgens Zevenbergen zo’n 8 procent en moet dus drastisch omlaag. Een eigen vervoersbedrijf vindt de provinciebestuurder niet realistisch: ,,Wij kunnen het nooit beter doen dan Qbuzz of een vergelijkbaar bedrijf. Wij weten niks van onderhoud aan bussen, chauffeurs werven en opleiden, enzovoorts.”
Compensatie
De provincie gaat reizigers niet compenseren voor gemiste busritten. Daarvoor moeten ze aankloppen bij Qbuzz, dat eerder vanwege alle problemen reizigers enige tijd gratis liet reizen. ,,Is je bus een half uur of langer te laat, dan moet je 50 procent van de ritprijs terugkrijgen”, aldus Zevenbergen.
De chauffeurs van Qbuzz zijn niet te benijden, zegt vakbond FNV. ,,Het punt is bereikt dat Qbuzz ze niet verder kan uitpersen. Dit bedrijf solliciteert naar de prijs voor slechtste overname van een vervoersopdracht ooit”, zei FNV’er Oguz Sükür. ,,Het vertrouwen van reizigers in het ov is tot een dieptepunt gedaald en het duurt wellicht jaren totdat we een deel van de mensen terugkrijgen in de bus.”
