Een tijdelijk station? ProRail onderzoekt oplossingen voor vervangen gammele spoorbrug

Bron: AD Groene Hart
Buiten gebruik, dat is de spoorbrug over de Gouwe bij Alphen geregeld. Of er vaart een schip tegen aan of er is een defect. Eind volgend jaar gaat ProRail in negen maanden tijd de spoorbrug vervangen. ProRail denkt na over een tijdelijk station. Is dat haalbaar?
Eigenlijk kan het niet om een belangrijke spoorverbinding tussen Woerden, Bodegraven, Alphen en Leiden er gedurende negen maanden volledig uit te leggen, stellen lokale en provinciale overheden. ProRail en NS beloven alle opties ‘zorgvuldig’ te bestuderen om de hinder voor de reizigers eind volgend jaar tot een minimum te beperken.
Acht Statenfracties, waaronder BBB, PVV, CDA en VVD, zijn ‘zeer ontstemd’ over de door de spoorbeheerder aangekondigde stremming. Ze vinden het ‘onacceptabel’ dat er negen maanden lang geen treinen rijden op (een deel van) de spoorlijn Leiden-Utrecht.
Oplossing
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen zei eerder in AD Groene Hart de onvrede van reizigers en Statenleden te snappen, maar zei er meteen bij dat ProRail ‘geen onredelijke keuze’ heeft gemaakt. Als een andere optie wordt gekozen, bijvoorbeeld een tijdelijke spoorbrug over de Gouwe, gaat de vervanging veel meer geld kosten. De huidige brug is in 1940 in gebruik genomen, dus nu wel aan vervanging toe, erkennen GS.
Een veel toegepaste oplossing is om gedurende negen maanden bussen in te zetten tussen Bodegraven en Alphen. Reizigers stappen dan in Alphen of Bodegraven uit de trein, stappen in de bus en kunnen dan pakweg dertig minuten laten hun reis per spoor vervolgen. Een andere optie is om een tijdelijk station nabij de spoorbrug aan te leggen waardoor het overstappen op de bus simpeler en vooral sneller verloopt.
Pop-up station
Dit tijdelijke treinstation wordt ook wel de ‘Nijverdal-variant’ genoemd. Tussen Nijverdal en Zwolle in het oosten van het land was ruim tien jaar geleden gedurende drie jaar geen treinverkeer mogelijk en daarom verscheen bij Nijverdal een pop-upstation. Treinen konden in die drie jaar, door de tijdelijke voorziening, gewoon blijven rijden. Alleen tussen Nijverdal West en station Nijverdal reden er bussen.
Aanvankelijk voelde de spoorbeheerder niet veel voor een tijdelijk station, maar zwichtte onder druk van de gemeenteraad van Hellendoorn waar Nijverdal onder valt. ProRail opteerde destijds voor het inzetten van bussen maar koos uiteindelijk toch voor de veel duurdere oplossing, een tijdelijk treinstation.
Mogelijkheden
Woordvoerder Raymond de Jong bevestigt dat het bouwen van een tijdelijk perron onderdeel is van een onderzoek naar mogelijkheden om de hinder tijdens de vervanging van de spoorbrug te beperken. ,,Net als iedere mogelijke logistieke oplossing trouwens”, zegt De Jong. ,,Al deze ideeën dienen getoetst te worden door zowel ProRail als NS. Vanuit ProRail wordt dit beoordeeld op onder meer de technische haalbaarheid, kosten-baten en de sociale veiligheid. Deze Nijverdal-oplossing blijkt binnen het gestelde budget geen haalbare optie.”
ProRail gaat niet over het vervangende vervoer in de periode dat de spoorbrug er uit ligt. De NS is daar verantwoordelijk voor. De Jong: ,,Op dit moment kunnen wij nog niet aangeven hoe het vervangend vervoer er tijdens de buitendienststelling uit gaat zien. Hier wordt door zowel ProRail als NS hard aan gewerkt.”
Arno Leblanc van de NS zegt dat de mogelijkheden nu worden bestudeerd. ,,Die zijn nog niet concreet. Reizigers kunnen natuurlijk wel gebruikmaken van de R-netlijn. Een tijdelijk station is een zaak van ProRail.”