Poep in de Zegerplas: hoe komt dit in het water terecht?

Bron: AD Groene Hart
In een deel van de Zegerplas in Alphen is het beter om daar deze zomer niet te zwemmen. De Provincie Zuid-Holland heeft daar een negatief zwemadvies voor afgegeven. Niet vanwege gevaarlijke stroming of blauwalg, maar vanwege poepbacteriën. Hoe komen die in de Zegerplas terecht?
Allereerst, wat is er aan de hand? Vorige week werd bekend dat de provincie Zuid-Holland voor komende zomer een negatief zwemadvies heeft afgegeven voor de zwemvijver in de Zegerplas. Uit metingen van het Hoogheemraadschap Rijnland bleek dat er verhoogde waardes van de e.coli bacterie en intestinale enterokokken in het water aangetroffen waren. Dit zijn bacteriën die voorkomen in de ontlasting van mensen en dieren. De bacteriën kunnen ziektes veroorzaken.
Waar komen die ‘poepbacteriën’ in het water vandaan? Daar weten ze bij het hoogheemraadschap het antwoord op. Via een eDNA-onderzoek werd de herkomst van de uitwerpselen herleid. eDNA is een speciale techniek waarmee soorten die in een gebied leven in kaart kunnen worden gebracht. In dit geval blijkt dat er niet per ongeluk een riool op de Zegerplas is aangesloten, maar dat de poep is te herleiden naar vogels.
Hoe komt er zoveel vogelpoep in het water dat er voor de héle zomer een negatief zwemadvies gegeven wordt? Dat weten ze niet precies bij het hoogheemraadschap. Maar aannemelijk is dat het komt door vogels die daar in het water zwemmen of die op het strand of de steigers zitten en daar poepen.
Ondanks het negatieve zwemadvies hoeven Alphenaren niet te treuren. Het huidige negatieve advies is namelijk gebaseerd op metingen van de afgelopen vier jaar. In die tijd waren er af en toe grote pieken van de ziekmakers te zien. Daardoor is er een ‘aanwezig risico’ dat deze bacterie ook komende zomer in het water zal zitten.
Het is geen uitgemaakte zaak dat de Zegerplas de hele zomer ontoegankelijk zal zijn. Vanaf 1 mei wordt de waterkwaliteit tweewekelijks gemeten, gevolgd door een update op de site zwemwater.nl. Nieuwsgierigen kunnen dan per keer kijken of het water veilig is om in te zwemmen.
