Ziekenhuizen wapenen zich tegen agressie: ‘Twee tot drie keer per week moet beveiliging worden geroepen’

Bron: AD Groene Hart
Soms gaat een familielid van een patiënt door het lint omdat diegene het niet eens is met de behandeling. Of een patiënt die lang in de wachtkamer zat, wordt boos. Ziekenhuizen in het Groene Hart wapenen zich tegen agressie. ,,Twee tot drie keer per week moet de beveiliging worden geroepen.”
Het Alrijne Ziekenhuis constateert een toename van het aantal calamiteiten en begint volgende maand met een interventieteam. Bij een dreigende situatie krijgen medewerkers nu in eerste instantie steun van hun collega’s en teamleiders. Het interventieteam is daar een aanvulling op, stelt het Alrijne Ziekenhuis.
Het team bestaat uit personeel dat scholing heeft gevolgd en blijft zich ontwikkelen met trainingen. Ook krijgt het steun van collega’s door ervaringen met elkaar uit te wisselen en om daarvan te leren. ,,Zij leren bijvoorbeeld hoe je kunt de-escaleren bij een incident”, licht een woordvoerder van het ziekenhuis in Alphen, Leiden en Leiderdorp toe.
Naast acute hulp, adviseert het team ook over nazorg, aanvullend op bestaande ondersteuning zoals coaches, de vertrouwenspersoon en bedrijfsmaatschappelijk werk. Het team helpt niet alleen bij incidenten, maar werkt ook preventief. Als een patiënt zich eerder agressief gedroeg, kan een interventieteamlid meelopen bij een volgend bezoek.
Beveiliging inschakelen
De beveiliging in het Groene Hart Ziekenhuis moest er vorig jaar 125 keer aan te pas komen, wat neerkomt op zo’n 2,5 keer per week. Het Goudse ziekenhuis zegt een lichte stijging in het aantal gemelde incidenten te zien. ,,Er zijn ook incidenten waar geen melding van wordt gemaakt, dus vermoedelijk komt ongewenst gedrag nog vaker voor”, zegt een woordvoerder.
GHZ heeft een werkgroep Agressie en Geweld met een brede vertegenwoordiging van medewerkers. De groepsleden komen regelmatig bij elkaar om signalen van de afdelingen op te pikken. Vanuit de Intensive Care (IC) is er een samenwerking geweest met de politie om het personeel extra te trainen en de communicatie rondom huisregels te verbeteren.
,,We bieden onze medewerkers verschillende opleidingen en trainingen aan en er worden themaweken georganiseerd”, licht een woordvoerder toe. ,,Het effect hiervan is lastig te meten. De incidenten laten nog steeds een lichte stijging zien, maar we weten niet of dit nog erger was geweest als deze initiatieven er niet waren geweest.”
Verdrietig en emotioneel
Een verblijf in het ziekenhuis kan soms verdrietig en emotioneel zijn. Zorgmedewerkers hebben daar begrip voor, stellen de woordvoerders van ziekenhuizen. ,,Daar wordt rekening mee gehouden, andersom verwachten wij ook dat patiënten en bezoekers respectvol omgaan met onze medewerkers”, aldus een GHZ-woordvoerder.
Het Antonius Ziekenhuis legt de nadruk op het voorkomen van agressief en onacceptabel gedrag. Met de campagne Glimlach probeert het St. Antonius iedereen ervan bewust te maken dat een klein gebaar, zoals dus een glimlach, al kan helpen om de sfeer in het ziekenhuis prettig te houden.
,,Soms beseffen mensen niet eens dát ze ongewenst gedrag vertonen of wat de impact daarvan is”, verklaart een woordvoerder van het St. Antonius Ziekenhuis. De campagne moet duidelijk maken wat die impact precies is.
Spanningen verminderen
,,Een glimlach is natuurlijk geen oplossing voor ongewenst gedrag, maar kan wél helpen om spanningen te verminderen. Juist als het spannend is of druk kan een vriendelijk gebaar helpen om een goede sfeer te behouden. Of je nu patiënt, bezoeker of medewerker bent in het ziekenhuis”, laat het ziekenhuis weten.
De meeste mensen tonen begrip en geduld en blijven respectvol, aldus het ziekenhuis: ,,De mensen die ongewenst of agressief gedrag vertonen, worden hierop aangesproken, kunnen een waarschuwing krijgen of soms zelfs strenge maatregelen verwachten.”