Politieke crisis dwingt Alphens college tot brede samenwerking: oppositie ruikt haar kans

ALPHEN AAN DEN RIJN – “Wij staan hier met de hoed in de hand.” Met die woorden onderstreept wethouder Relus Breeuwsma (CDA) de impact van de politieke crisis op het Alphense gemeentebestuur. Na het opstappen van coalitiepartij VVD bevindt het college zich in een kwetsbare positie en moet het actief op zoek naar steun in de gemeenteraad. Ondertussen ruikt de oppositie haar kans.
Tijdens de eerste raadsvergadering sinds het vertrek van de VVD moest het inmiddels minderheidscollege direct een nederlaag incasseren. De omstreden plannen voor de huisvesting van ruim vijfhonderd arbeidsmigranten in Boskoop zijn voorlopig van tafel. De voltallige oppositie stemde vóór een motie die deze grootschalige opvang in de polder moet voorkomen. De overgebleven coalitiepartijen – Nieuw Elan, CDA en D66 – bleven met lege handen achter.
Geen nieuwe coalitie, wel samenwerking
Hoe nu verder, met nog elf maanden te gaan tot de verkiezingen van 2026? Volgens Frans Langerak (Nieuw Elan) hebben coalitie en oppositie hierover meerdere avonden intensief overlegd. De conclusie: er komt géén nieuwe coalitie. In plaats daarvan wordt ingezet op een brede, raadsbrede samenwerking. Gemeenteraad en college willen samen bepalen welke thema’s de komende tijd prioriteit krijgen – en hoe die moeten worden aangepakt.
Ter versterking van het bestuur komt er waarschijnlijk minimaal één externe wethouder, als opvolger van de opgestapte VVD’er Anouk Noordermeer. “Het college heeft behoefte aan versterking,” aldus Langerak. “Of dat een tijdelijke vliegende keep wordt of iemand met specifieke portefeuilles, is nog niet duidelijk.”
Kritiek blijft klinken
Hoewel het plan op brede steun kan rekenen, klinkt er ook stevige kritiek. “Dit college is de meerderheid kwijt, maar dit college was al langer de weg kwijt,” stelt PvdA-fractievoorzitter Ernst-Jan Straver. “Dat is zorgelijk. Daar moeten wij als raad iets mee.”
GroenLinks-voorman José Huls ziet juist kansen. “Wat de gemeente nu nodig heeft, is geen blokpolitiek. Een minderheidscollege dat steun zoekt bij meerdere partijen is helemaal niet verkeerd.”
Peter Versteeg (ONS Alphen) uit zorgen over de bestuurlijke chaos: “Voor veel inwoners is dit nauwelijks meer te volgen.” Ook spreekt hij zijn ongenoegen uit over vermeende ‘achterkamertjespolitiek’, al delen andere partijen die kritiek niet.
Financiële storm op komst
Ondertussen hangt er ook financieel onweer boven het stadhuis. De gemeente Alphen moet miljoenen bezuinigen. “Alleen een financieel genie kan het tij waarschijnlijk nog keren,” waarschuwt Caroline Blom (ChristenUnie). Toch ziet ze ook lichtpuntjes: “We merken dat de samenwerking in de raad juist steeds beter verloopt.”
Wethouder Breeuwsma is blij met de gekozen richting, maar blijft realistisch: “We staan hier inderdaad een beetje met de hoed in de hand. Niet uit nederigheid, maar omdat we alleen met voldoende draagvlak ons werk goed kunnen doen.”
