Gemeente Alphen wil jeugdhulp verbeteren met nieuw programma ‘Grip op Jeugd’

ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een structurele verbetering van de jeugdhulp. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) introduceert daarvoor het programma Grip op Jeugd, waarin wordt ingezet op vernieuwing, samenwerking en betere regie.
Het programma bouwt voort op de ingezette hervormingen binnen de Alphense jeugdhulp en richt zich op het versterken van de samenwerking met jeugdzorgorganisatie Oog voor Thuis. De bedoeling is dat duidelijk wordt welke stappen nodig zijn om de jeugdhulp kwalitatief op orde te krijgen.
Externe quickscan en bestaande knelpunten
De gemeenteraad gaf eind maart opdracht tot een quickscan, uitgevoerd door Bureau KoxDeVoogd, om knelpunten in kaart te brengen. Op basis daarvan volgen adviezen, aanbevelingen en uiteindelijk een rapport. Deze scan komt bovenop eerdere verbetermaatregelen die al in gang zijn gezet.
Uit een recente raadsbrief blijkt dat de uitvoering van toezeggingen uit het spoeddebat van 3 maart centraal staat. Deze toezeggingen zijn destijds gedaan door voormalig wethouder Anouk Noordermeer. De huidige wethouder van het sociaal domein, Gert-Jan Schotanus, informeerde de raad begin april over de stand van zaken en wees op forse financiële tegenvallers in de jeugdzorg.
Focus op overdracht, duidelijkheid en organisatie
Een belangrijk speerpunt op korte termijn is de overdracht van dossiers van Jeugdhulp Loopt Door (JHLD) naar Oog voor Thuis. Pas dan is sprake van één organisatie die de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de jeugdhulp in Alphen.
Daarnaast moet er helderheid komen voor inwoners die hulp zoeken. De gemeente werkt aan een overzichtelijke ‘klantreis’, waarin onder meer staat hoe indicaties en beschikkingen worden afgegeven, hoe de administratie werkt en welke afspraken gelden.
Door de snelle opbouw van Oog voor Thuis zijn er interne knelpunten ontstaan. Deze worden momenteel aangepakt of opnieuw ingericht. Vertrouwen en goede samenwerking tussen gemeente en jeugdzorgorganisatie zijn hierbij cruciaal.
Lange termijn: preventie, lokale teams en regionale verplichtingen
Voor de langere termijn wordt ingezet op de opbouw van sterke lokale teams, het afbouwen van opnames en het vergroten van de focus op preventie. Vanaf 2027 worden gemeenten bovendien verplicht om bepaalde onderdelen van jeugdhulp regionaal te organiseren. De voorbereidingen daarvoor zijn al gestart.
Toch waarschuwt de gemeente voor mogelijke nieuwe knelpunten, gezien de omvang van de huidige problemen. Mocht dat nodig zijn, dan wordt het programma Grip op Jeugd verder uitgebreid.
