Qbuzz bestelt 62 extra Chinese e-bussen en zegt diesel definitief vaarwel

Zuid-Holland – Vervoersbedrijf Qbuzz breidt zijn vloot elektrische bussen van het Chinese merk Yutong flink uit. Na een succesvolle eerste levering heeft het bedrijf besloten nog eens 62 extra e-bussen aan te schaffen. Deze nieuwe voertuigen worden naar verwachting eind dit jaar geleverd, waarmee Qbuzz volledig afscheid neemt van dieselbussen in de regio Zuid-Holland Noord.
Sinds eind vorig jaar verzorgt Qbuzz het openbaar busvervoer in onder meer Alphen aan den Rijn en Gouda. In de concessie met de provincie is afgesproken dat het bedrijf volledig emissieloos zou rijden. Door leveringsproblemen bij leveranciers zoals Van Hool en Iveco kon die belofte in eerste instantie niet worden waargemaakt. De situatie leidde tot veel klachten, rituitval en de inzet van dieselbussen en zelfs touringcars. De provincie legde Qbuzz hiervoor al boetes op ter waarde van 3,5 miljoen euro, met mogelijk meer sancties in het vooruitzicht.
Chinese bussen als redder in nood
Na het faillissement van Van Hool moest Qbuzz haastig op zoek naar alternatieven. Zo kwam het bedrijf uit bij Yutong, een grote Chinese busfabrikant die tot dan toe nog geen bussen in Nederland had rijden. De eerste bestelling van 50 Yutong-bussen werd op tijd geleverd en wordt door Qbuzz omschreven als "zeer betrouwbaar". Zowel chauffeurs als reizigers zijn volgens de vervoerder positief over het comfort en de prestaties van de voertuigen.
De aanvullende bestelling van 62 e-bussen moet ervoor zorgen dat dieselbussen eind 2025 volledig worden uitgefaseerd. Van de 140 eerder bij Iveco bestelde voertuigen is inmiddels het grootste deel alsnog geleverd, zij het met aanzienlijke vertraging.
Nog uitdagingen door netcongestie
Hoewel de elektrificatie van de vloot bijna voltooid is, kampt Qbuzz nog met een ander probleem: netcongestie. Op sommige locaties is de stroomvoorziening niet toereikend om alle bussen tegelijk op te laden. Daarom wordt momenteel tijdelijk gebruikgemaakt van dieselaggregaten voor het opladen van de elektrische voertuigen. Het bedrijf hoopt dat deze situatie tijdelijk is en verwacht dat netbeheerders in de toekomst voldoende capaciteit kunnen leveren.
