Gemeente Alphen aan den Rijn staat garant voor 3,8 miljoen euro voor jeugdhulporganisatie Oog voor Thuis

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense jeugdhulporganisatie Oog voor Thuis B.V. krijgt van de gemeente een garantstelling van 3,8 miljoen euro voor het openen van vier nieuwe wijklocaties verspreid over Alphen aan den Rijn en omliggende dorpen. De organisatie blijft zelf verantwoordelijk voor het terugbetalen van dit bedrag, maar kan dankzij deze garantstelling de financiering van de huisvesting rond krijgen.
Tijdens de raadscommissievergadering van woensdag 2 juli bespraken de politieke partijen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B&W). Hoewel het besluit formeel bij het college ligt, mochten raadsleden vooraf wensen en bedenkingen meegeven. De meeste fracties toonden zich positief, maar vroegen wél om zorgvuldigheid en duidelijkheid over de uitvoering.
Gemeentegarantie noodzakelijk
Oog voor Thuis is een particuliere aanbieder van jeugdhulp en ontvangt haar volledige inkomsten uit gemeentelijke jeugdzorgbudgetten. Daardoor is de gemeente in de praktijk haar enige opdrachtgever. “Hoe dan ook betalen wij als gemeente voor de hulp die wordt geleverd. Deze garantstelling is vooral een manier om het proces van huisvesting mogelijk te maken,” aldus een nuchtere toelichting vanuit het college.
De organisatie wil met de nieuwe locaties de drempel naar jeugdhulp verlagen door letterlijk ‘in de wijk’ aanwezig te zijn. De vier eerste locaties, ook wel ‘frontoffices’ genoemd, komen in de wijken Centrum en Ridderveld in Alphen, en in de dorpen Boskoop en Hazerswoude-Rijndijk.
Wensen vanuit de raad: spreiding en gebruik van bestaande panden
De raadscommissie gaf bij monde van meerdere fracties twee duidelijke wensen mee:
-
Maak zo veel mogelijk gebruik van bestaand gemeentelijk vastgoed of reeds beschikbare locaties.
-
Zorg dat de locaties goed over de gemeente verspreid zijn, zodat inwoners in verschillende wijken en dorpen op fietsafstand gebruik kunnen maken van jeugdhulp.
De gemeentegarantie heeft een looptijd van vijf jaar. In die tijd verwacht Oog voor Thuis het aantal locaties uit te breiden, waarbij aan de wens voor spreiding verder tegemoetgekomen kan worden. Voor nu wordt gekozen voor een gefaseerde uitrol.
Positieve reacties, maar ook kritische kanttekeningen
Hoewel het voorstel op brede steun kan rekenen, werden er door enkele raadsleden kanttekeningen geplaatst. Zo werd er gevraagd om heldere afspraken over terugbetaling en transparantie over de toekomstige uitbreiding van de locaties. Ook werd er gevraagd om goed toezicht op de financiële en maatschappelijke prestaties van Oog voor Thuis.
Het college zegde toe om bij de verdere uitwerking van de plannen rekening te houden met de aangedragen wensen en hierover de raad te blijven informeren.
