REGIO – Bij gevaar op de snelweg wordt vaak automatisch 112 gebeld, maar dat is niet altijd nodig. Alleen bij levensbedreigende of zeer urgente situaties is dat het juiste nummer. Voor minder acute meldingen roept Rijkswaterstaat op om direct hún informatienummer te bellen: 0800-8002.
Volgens woordvoerder Diederik Fleuren (Rijkswaterstaat) is deze oproep bedoeld om de druk op 112 te verlichten. "Die lijn is ontzettend druk, en veel meldingen worden toch al doorgezet naar ons. Dus als het niet levensgevaarlijk is, kunnen mensen beter meteen bij ons terecht", zegt hij in De Ochtendshow van Studio Alphen.
Voorbeelden: wanneer wél of niet 112?
-
Wél 112 bellen: bij een ongeluk, gevaarlijke rijgedrag, of als er direct levensgevaar dreigt.
-
Beter Rijkswaterstaat bellen (0800-8002):
-
Voorwerpen op de weg (bijv. autoband, ladder)
-
Een stilgevallen auto op de vluchtstrook
-
Mensen die langs of op de snelweg lopen
-
Rijkswaterstaat heeft eigen weginspecteurs die snel ter plaatse kunnen zijn, en beter uitgerust zijn voor veel van dit soort situaties. Hun voertuigen hebben waarschuwingspanelen en kunnen vanuit verkeerscentrales direct rijstroken afsluiten of aanpassen.
‘Bij twijfel: bel 112’
Toch blijft het in sommige gevallen lastig inschatten of iets écht levensgevaarlijk is. Fleuren: "Twijfel je? Dan is het beter om toch 112 te bellen. De meldkamer bepaalt dan wie er in actie komt: politie, Rijkswaterstaat, of beide."
Wat moet je doorgeven bij een melding?
Als je Rijkswaterstaat belt via 0800-8002, zorg dan dat je de volgende gegevens paraat hebt:
-
Locatie: kijk naar het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje. Die geven exact aan waar je bent.
-
Wat is er aan de hand: omschrijf duidelijk wat je ziet.
-
Is er direct gevaar: bijvoorbeeld iemand op de weg of plotselinge obstakels.
Verkeerscentrales van Rijkswaterstaat kunnen met camera’s meekijken en meteen hulp sturen als dat nodig is.
Kortom: bel bij direct gevaar altijd 112, maar bij minder acute problemen op de snelweg is Rijkswaterstaat via 0800-8002 het juiste aanspreekpunt. Zo help je mee aan een snellere afhandeling én houd je de hulpdiensten beschikbaar voor echte noodgevallen.