Alphenaar (63) wil strafzaak rond cocaïne-invoer schikken met OM

ALPHEN AAN DEN RIJN – De 63-jarige ondernemer uit Alphen aan den Rijn die wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige cocaïne-invoer en witwassen, hoopt de strafzaak via een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) te kunnen afronden.
De man kwam afgelopen oktober in beeld bij justitie toen de politie invallen deed in zijn woning en bedrijfspand aan de Distributieweg. Volgens het OM was zijn onderneming, Chan’s, betrokken bij de invoer van duizenden kilo’s cocaïne, afkomstig uit Suriname en verstopt tussen blikken tonijn en balen rijst. De geschatte straatwaarde: honderden miljoenen euro’s.
De verdachte verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij onder druk zou zijn gezet om mee te werken aan de smokkel en zelfs zou zijn bedreigd. Het OM stelt daarentegen dat hij een centrale rol speelde binnen een internationale criminele organisatie.
Executieveiling pand
Hoewel de rechter hem eerder toestemming gaf om voorlopig op vrije voeten zijn onderneming te redden, lijkt het financieel zwaar te blijven: het pand van Chan’s is inmiddels aangemeld voor een executieveiling op 27 mei. Tot 13 mei kunnen belangstellenden een bod uitbrengen via Vastgoedveiling.nl. De ondernemer zelf wil hierover weinig kwijt, behalve dat het ‘niet het einde van Chan’s betekent’.
Schikkingsvoorstel in de maak?
Bij de meest recente zitting is gesproken over mogelijke procesafspraken tussen verdachte en OM, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Deze afspraken zijn bedoeld om langdurige procedures te verkorten. Een schikking is een van de mogelijke uitkomsten, al blijft een volledige rechtszaak in september nog altijd op de agenda staan.
Het OM benadrukt dat procesafspraken geen vrijspraak betekenen. De rechter moet bovendien altijd beoordelen of een verdachte vrijwillig en goed geïnformeerd instemt.
Valse facturen en geldterugvordering
Het OM stelt dat de verdachte gebruikmaakte van valse facturen om drugstransporten te maskeren en zo tonnen euro’s verdiende aan de illegale handel. Er is een vordering ingediend om ruim 500.000 euro terug te laten betalen. Hoeveel de man daadwerkelijk moet afdragen, is nog onduidelijk.
Bij de inval werden meerdere voertuigen in beslag genomen. Deze zijn inmiddels weer teruggegeven aan de eigenaar.