Man achter ‘corona-tribunalen’ wraakt opnieuw rechters na beschuldiging van verduistering donatiegeld

Alphen aan den Rijn - Pieter K. (60), voormalig internetpastor en boegbeeld van de BPOC (Buitenparlementaire Onderzoekscommissie), blijft zich fel verzetten tegen de aantijgingen dat hij tonnen aan donaties voor zogenaamde 'corona-tribunalen' in eigen zak zou hebben gestoken. Dinsdag verscheen hij opnieuw voor de rechtbank in Den Haag, waar hij voor de tweede keer de rechters wraakte omdat hij zich niet eerlijk behandeld voelt.
Oplichting en verduistering
K. wordt verdacht van oplichting en verduistering van geld dat door duizenden donateurs werd geschonken aan de BPOC. Volgens het Openbaar Ministerie is bijna twee ton aan donatiegeld nooit voor het beoogde doel gebruikt, en wordt K. verweten in totaal 420.000 euro te hebben ingezameld terwijl hij zelf grotendeels van een uitkering leefde. Het OM eist dat hij 400.000 euro terugbetaalt.
Wraking en vertraging
Tijdens de zitting vroeg K. om zes maanden uitstel om zich beter te kunnen voorbereiden. Toen de rechtbank dat weigerde, besloot hij de rechters te wraken – wederom, want bij een eerdere zitting in januari had hij dit ook al geprobeerd. Dat eerdere verzoek werd toen afgewezen.
K. beweert dat een van de rechters partijdig is en dat zijn aangifte tegen een officier van justitie – wegens vermeende intimidatie in januari – genegeerd wordt. De officier ontkent dat en stelt slechts een waarschuwing te hebben gegeven over het mogelijk misbruik van het wrakingsinstrument.
De rechtbank overweegt nu een zogenoemd wrakingsverbod op te leggen, waarmee K. dit middel niet langer zou mogen inzetten.
Verweer zonder advocaat
Opvallend is dat K. wederom zonder advocaat verscheen. Hij zegt wel juridisch advies te krijgen, maar wil zijn eigen verdediging voeren om te ‘laten zien wie hij echt is’ – tegenover zowel de rechtbank als zijn donateurs.
K. blijft bij zijn standpunt dat hij onschuldig is. Volgens hem is er geen bewijs dat hij het geld verduisterd heeft en is hij destijds onder druk gezet om belastende verklaringen af te leggen. Hij stelt dat hij nu ‘psychisch stabieler’ is en dat hij alle politievragen opnieuw wil beantwoorden.
Wanneer de zaak wordt vervolgd, is nog niet bekend. De rechtbank moet eerst oordelen over het nieuwe wrakingsverzoek. Het OM vermoedt dat K. met zijn acties het proces probeert te rekken. K. zelf zegt dat hij enkel streeft naar een eerlijk proces en voldoende voorbereidingstijd nodig heeft.
