Archeon organiseert culinair weekend met topkok Pierre Wind

ALPHEN AAN DEN RIJN – Museumpark Archeon staat op zaterdag 20 en zondag 21 september volledig in het teken van koken en proeven door de eeuwen heen. Tijdens Archeon Culinair maken bezoekers een smaakvolle reis langs de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Overal in het park zijn hapjes, kookdemonstraties en verhalen te beleven.
Speciaal gast dit weekend is topkok Pierre Wind. Met zijn kenmerkende energie en creativiteit geeft hij het evenement extra glans. Wind laat bezoekers onder meer kennismaken met oer-pannenkoeken met brandnetelstroop en wentelteefjes, en neemt jong en oud mee in zijn verrassende kijk op koken.
Proeven door de tijd
De culinaire tijdreis begint in de prehistorie, waar vis in een kuil wordt bereid en brood op een stok wordt gebakken. Ook zijn er platbroden uit de leemoven en draait er in de IJzertijd een speenvarken aan het spit.
In de Romeinse tijd staan verfijnde gerechten centraal, zoals moretum, libum en crustulum. Bezoekers ontdekken hoe soldaten zich voedden en kunnen in het Triclinium dineren als een keizer. Tijdens het gladiatorengevecht maakt het publiek zelfs kans op een smakelijke prijs van Pierre Wind.
De middeleeuwen bieden stevige kost met onder meer uienragoût, linzenstoofpot en zuurdesembrood. In de kloosterkeuken wordt mosterd gemaakt en bier gebrouwen, terwijl bij de visser zure haring op het menu staat. Ook kunnen bezoekers zelf boter karnen of middeleeuwse lekkernijen bereiden.
Receptenkaarten en proeverij
Met een speciale proeverijkaart zijn overal in het park bijzondere hapjes te proberen. Verspreid door het Archeon liggen receptenkaarten klaar, zodat bezoekers de historische gerechten thuis opnieuw kunnen maken.
Archeon Culinair vindt plaats op 20 en 21 september in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.
